Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Hur fördjupar man sina relationer?

Anonym skriver: Hej! Jag upplever att många av mina relationer är väldigt ytliga och att det är svårt att gå från bekantskap till vänskap, och vänskap till nära vänskap. Har du några tips för hur man skapar närmare relationer med bekanta och vänner?

Annons
Tack för en intressant fråga! Jag kan själv fundera över samma sak. Det viktigaste jag insett om relationer är följande:
Annons

Alla relationer kräver underhåll och omsorg.

» Relationer tar slut, ibland utan någon speciell anledning.
» Ibland tar de slut för att det är nödvändigt och ibland har man bara vuxit ifrån varandra.
» Relationer är ett givande och ett tagande, det får aldrig hänga på bara en person.
» Relationer kan inte leva på gamla meriter. Man behöver alltid vårda och vattna.
» Relationer behöver vara kravlösa som i att vissa perioder ses man mer, ibland mindre och det är okej. Men de behöver alltid innehålla empati, förståelse och respekt.

Jag tror att grunden för att skapa en nära relation handlar om att våga öppna upp sig. För att komma nära behöver man dela något och det är nog lättast att gå till sig själv. Om jag delar något och visar att jag ger mitt förtroende genom att dela något personligt, så kommer jag med största sannolikt (om det är ett vettig person) att få samma sak tillbaka. Och vi behöver fortsätta dela för att fortsätta vara nära. Jag upplever att en del relationer får åka någon typ av gräddfil för att man t.ex. är släkt och då automatiskt känner varandra och inte skulle behöva jobbas på, men för mig är det självklart att man inte automatiskt har en nära relation bara för att man är släkt, familj eller barndomsvänner.

För att fördjupa sin relation så tror jag också att man behöver ge sig hän och verkligen lära känna varandra, i vart fall i början. Och då behöver man ge varandra tid. Tid till att prata, fråga, upptäcka och utforska varandra som människor. Tid till att göra saker och göra ingenting. Och modet att dela tankar och känslor.

Vad tänker ni om det här? Några tips på hur man kan fördjupa sina relationer?
Annons

2 kommentarer till “Hur fördjupar man sina relationer?”

 1. A skriver: 11 november, 2018

  Jag tycker det är svårt och intressant. Satt just och pratade med min man om detta. Vissa relationer prioriterar jag mer och sen finns inte tid över till alla. Kravlösa relationer är enklare att umgås med, när det krävs mer planering för att ses, att man är osäker och sätter högre ribba än att bara ses över ”en kopp kaffe”, då det helt enkelt blir ett projekt att ses, då blir det inte av. Tråkigt, men är min verklighet just nu, sen som du skriver är dett ett givande och tagande, tar inte heller den andre parten kontakt, blir det inte av.


 2. Malin skriver: 12 november, 2018

  Så intressant att detta.ämne kom upp. Jag och min syster (även min bästa vän) pratade om detta senast igår. Vi har gått igenom mycket tillsammans och i perioder varit mer nära än andra. Vår relation är öppen och ärlig och nu för tiden mer rak. Båda går i terapi och vi bearbetar gammalt och utvecklas framåt. Vi jobbar på vår relation för att behålla vår närhet. Vi har varandra som bollplank även för hur man kan tänka i andra relationer. Det är både tufft och härligt att våga! Giraffspråket är något som vi jobbar med. Ett empatiskt, fredligt sätt att kommunicera – Kan rekommendera det till alla.

  Egentligen borde det vara väldigt naturligt att man jobbar på en relation, precis som med träning så blir man ju bättre om man tränar. Vågar man vara öppen och rak på ett empatiskt sätt så tror jag att man vinner mycket.
  Jag och min sambo har gått i parterapi för att få hjälp, det var guld värt. Undrar varför inte fler gör sånt, det är ju ett bevis på att man vill satsa.

  Kan man inte vara öppen och sig själv i en relation av rädsla för att mista en person så kanske man bör fundera på om denna person verkligen är rätt människa att ha i sitt liv. Det är ju ett väldigt fint bevis att dela både bra och dåligt med sina nära. Vågar man satsa så kan man vinna 🙂 sedan kommer det alltid att falla bort människor längs vägen för att de inte är rätt.

  Jag har samlat på mig några djupa relationer längs vägen i livet med vänner och min sambo. Dessa människor gör jag mitt yttersta för.
  Ytliga relationer lägger jag inte samma energi på och så får det vara – det är ok!


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/fias-vardag/en-dag-i-bilder-torsdag/