Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Allt om pengar och ekonomi, del 2: Min ekonomi

Vad roligt att ni uppskattar den här miniserien om pengar och ekonomi! Det är ett ämne som är viktigt att prata om av många anledningar och det är ju verkligen kopplat till vår hälsa och vårt välmående. Har ni inte läst den första delen där ni berättar om hur ni resonerar kring pengar och ekonomi så hittar ni den här!

Annons

Nu är det alltså min tur att prata pengar och min syn på ekonomi. Det första jag tänker på är att min ekonomi, såklart, ändrades i och med skilsmässan förra året. Med det sagt så är jag priviligerad som ens har råd att välja att skilja mig och kunna köpa lägenhet. Det är såklart en märkbar skillnad att gå från två bra heltidslöner till en och det innebär att jag får lära känna min ekonomi på nytt. Jag är tacksam för att mina föräldrar, speciellt mamma, alltid har präntat in att ”har man inga pengar så köper man inte”. Upplever att jag, tack vare det, fått stor respekt för pengar och min grundläggande inställning är att jag behöver ha resurserna för det jag vill köpa, annars får jag spara tills jag har råd med det. Undantaget är bostadslån och den där gången då jag lånade ca 40 000:- av mamma för att kunna få ihop hela summan för att hoppa på min PT-utbildning med så kort varsel (bestämde mig bara några dagar innan).

Annons

Jag har haft en pågående tvist inom mig då jag känt att jag plötsligt blivit en slösa som ”kastar pengar omkring mig”, men fått påminna mig om att jag byggt upp ett helt hem på nytt med allt vad det innebär från grundläggande saker som säng, osthyvel, tejp, soffa, galgar och skafferivaror till att måla väggar och allt det där. Alltså har det blivit betydligt mer köpande av saker under det senaste året än vad som är normalt för mig, vilket på ett sätt varit intressant, trivs inte alls med det. Tycker mer om att kunna spara och lägga mer pengar på exempelvis mat än prylar.

Jag tar ut en lön strax under brytpunkten vilket innebär att jag får ut ca 30 000:- i månaden. Amorterar mycket, sparar i aktier och har ett vanligt sparkonto. Har placerat en del av vinsten i mitt företag i aktier och låter det mesta ligga kvar i företaget. Tar någon utdelning per år och behöver ofta motivera för mig själv varför jag ska ta en, ibland har jag istället låtit bli och sparat utdelningsutrymmet till kommande år.

Det finns såklart mycket mer man kan skriva om ekonomi och pengar, men det här blev så långt så vi tar det i del 3. För att göra del 3 behöver jag era frågor. Så skriv era frågor som är relaterade till ekonomi och pengar, kanske något om det jag skrev ovan, i kommentarsfältet så blir del 3 en klassisk frågestund med detta tema.

Annons

Läs mer:

13 kommentarer till “Allt om pengar och ekonomi, del 2: Min ekonomi”

 1. Sara skriver: 2 september, 2020

  Hur tänker du kring pensionssparande? 🙂


 2. Johanna skriver: 2 september, 2020

  Hur tänker du med sparande till Edith?


 3. Johanna38 skriver: 2 september, 2020

  Älskar att du är så öppen med allt, så uppfriskande att någon är det ☺️


 4. Annafia skriver: 3 september, 2020

  Jag skrev ju en fråga i ett DM om ekonomi under sjukskrivning/vid utbrändhet – kanske passar att lyfta i det här?


 5. Louise skriver: 3 september, 2020

  Förstår att det är väldigt olika men ungefär hur mycket tjänar man på samarbete/reklam?


 6. Bella skriver: 3 september, 2020

  Ensamstående mamma med en son på 2 år här! Min inkomst består av försörjningsstöd, bostadsbidrag, barnbidrag och underhållsstöd. Sammanlagt per månad har jag 10.000:- att röra mig med, jag har en låg hyra (4000:-), inga direkta abonnemang eller andra kostnader (det mesta ingår i hyran), laddar på kontantkortet på mobilen varannan månad med kanske 100-200kr. Jag och min son lever alltså på 6000:- varje månad när hyran är betalad. Och jag känner att det inte är svårt. Vi saknar inget. Kan köpa det vi behöver. Nya kläder och skor till pojken som växer så det knakar, någon ny leksak eller målarbok, jag går och fixar brynen, klipper håret och färgar det regelbundet. Lägger en del pengar på roliga pulver och kosttillskott. Det mesta av pengarna läggs på mat. Det är något jag verkligen prioriterar. Vi äter 90% ekologiskt efter säsong & veganskt, mycket frukt & grönt, lagar allt från grunden. Roar oss med lekland, simhallen, bio, fika på stan någon gång varje månad. Har gymkort på 500:-/månad.

  När jag hör om andra vuxna som tycker det känns i plånboken att leva på 30.000:-/månad så blir jag mycket nyfiken. Vad lägger dem alla pengarna på? Vad är det för utgifter ni har? Lån och amortering, absolut men vad mer?

  Det är inte kul att behöva vara en bidragstagare. Men är samtidigt tacksam för lärdomarna. Att ha lärt sig att leva gott på liten ekonomi, shoppa smart och hushålla med det man har 🙂


  1. Ll skriver: 3 september, 2020

   Bra gjort av dig tycker jag! Undrar också vad alla lägger pengarna på, men tror att många köper dyra saker? Tex märkesvaror av kläder, barnsaker osv. Såg en bekant som köpt en barnvagn för 15.000! Höll på att ramla av stolen, eftersom min smärtgräns skulle gått vid 2000-3000kr. Hittade en jättefin, ganska ny för 800 kr i mitt närområdet på fb. Men det där.är väl en prioriteringsfråga,v ad man tycker är viktigt.


  2. Anna skriver: 3 september, 2020

   Jag har ca 30 000 kr efter skatt, min man lika mycket . Vi räknar med att det dras ca 20 000 kr/mån från vardera av våra lönekonton. Av dessa är 5000 kr var sparande till pension i aktier och fonder och 1000 kr till sonen. Tillsammans sätter vi också över 4000 kr till matkonto, samt pengar till bilkonto (här bekostar vi allt som har med bilen att göra samt bygger på tills det är dags att byta bil) och huskonto (fasta utgifter som el, värme, vatten, sophämtning, ränta, amortering mm samt för framtida underhåll). Eftersom vi har ungefär samma lön betalar vi lika mycket. Men ibland varierar lönen om nån har vabbat etc så varje månad jämnar vi ut lönerna så den som fått mer för över till den andra. Vi har på detta sätt aldrig bråkat om ekonomi. Pengarna som är kvar på respektive lönekonto efter överföringar till gemensamma konton får var och en spendera som man vill.


 7. Julia skriver: 3 september, 2020

  Skulle du vilja dela med dig av din budget som helhet så hade det varit otroligt intressant! Förstår självklart om du inte vill det, men hade varit jätteintressant att ta del av. Sällan man får en inblick i andras privatekonomi.


 8. Anna skriver: 3 september, 2020

  Hade du AB redan innan du anställde Elin?
  Jag är egenföretagare men funderar på att byta från enskild firma till AB. Dels för att det känns mer proffsigt och att lättare kunna styra upp sitt privata sparande, även om jag idag ändå skiljer på företag och privat.


  1. Anna skriver: 3 september, 2020

   AB är mer förmånligt skattemässigt. Och du kan göra utdelningar.


 9. Elin skriver: 3 september, 2020

  Hur kan man hantera stress kring pengar och inkomst? Ibland blir livet inte riktigt som man tänkt sig, som nu under epidemin då många förlorat jobbet och i bästa fall får a-kassa. Eller så är deltidsjobb det enda rätta för hälsa och välmående för vissa – något som dock begränsar utgifter och möjligheter till sparande vilket kan leda till stress. Precis som med mycket annat så finns det en förväntan (på oss unga kvinnor) att man ska ha en viss inkomst och ett gediget sparande för att liksom duga. Så, hur kan man resonera kring den här ibland omöjliga ekvationen som lätt leder till stress?


 10. Camilla skriver: 3 september, 2020

  Intressant och viktigt ämne att prata om! Precis som du skrev i inlägget är ekonom något som i stor grad påverkar vårt mående.
  Jag skulle tycka att det var intressant att höra dina (och andras) tankar kring sparande. Olika sparkonton för olika ändamål eller ett sparande för ”allt”? Sparas det en viss andel av inkomsten varje månad eller sparande utifrån vad som finns kvar och mer på känsla? Helt enkelt lite allmänt kring sparande😊


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/listor-om-livet/10-tankar-att-ta-med-sig-in-i-hosten/