Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Ord rakt ur hjärtat: 2019, du prövade mig så jävla hårt

Annons

Jag funderar på mitt år. Mitt 2019. Och jag behöver beskriva det högt igen för att fatta. För att ge mig själv någon slags mental kram i allt det här tunga som året varit. Jag inledde året med min hittills största karriärmässiga utmaning. Att börja spela in TV-programmet ”Lyckomaten” för SVT där jag hade en, för mig helt ny, roll som programledare. I och med det här så pendlade jag mellan Stockholm och Malmö mellan februari till mitten på april. Varje gång jag kom hem till Stockholm var det fullt fokus på att jobba ikapp allt som hamnade efter när jag var borta. Och det viktigaste: ta igen tid med Edith.

Annons

Jag minns pressen jag kände för programledarjobbet. Kunde inte alls tillåta mig att kliva i de skorna innan. Förstod inte hur jag förtjänat det jobbet. Men allt föll på plats när vi började. Samtidigt så var allt strikt hemligt, vilket alltid försvårar det eftersom mitt jobb till stor del går ut på att dela med mig av det mesta.

Samtidigt så närmade vi oss en separation hemma med allt vad det innebär. Ännu en hemlighet med något av det svåraste man kan gå igenom som familj. Samtidigt så var jag frustrerad över vissa delar i jobbet. Det ledde till att jag sökte ny uppdragsgivare och signade med Aller. Sade upp mig från Bonnier. Och på mindre än en månad så tog jag beslutet om skilsmässan, sade upp mina fasta uppdrag för Bonnier och fick veta att vi stod utan kontor från och med september. Och jag(och Edith på mina dagar) bodde på syrrans bäddsoffa en lång period. Allt utan att kunna berätta, vilket inte är konstigt i sig men i det här jobbet (som ju mer är en livsstil) så tär det något fruktansvärt. Det är svårt att förklara, men det gjorde allt det redan vidriga ännu tyngre.

Annons

Köpte ett nytt hem. Gick igenom en bodelning. Drog igång en renovering som jag inte riktigt fattade innan hur omfattande den skulle bli med att bygga ett rum till Edith, bygga om klädkammaren, lägga heltäckningsmattor i flera rum och själv (med hjälp av mina närmaste) måla hela lägenheten och helspackla två väggar. Och handla ett helt bohag och inreda.

Samtidigt så har jag levererat material till kunder, börjat boka upp 2020, genomfört ännu en seglarresa med 30 deltagare, skrivit ca 12 blogginlägg i veckan, uppdaterat sociala medier, jobbat på så att säga  – och varit chef och kollega till Elin, sörjt, ältat och försökt landa i det nya livet.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag gråtit på kontoret. Hur många gånger jag gråtit när Edith hämtats av sin pappa på söndagarna. Hur många gånger jag undrat hur fan jag ska ta mig igenom det här och jag har velat ge upp och lägga mig ner så jävla ofta. Känt att jag inte orkar en grej till med papper som ska skickas in någonstans, saker som krånglar, någon flyttrelaterad grej som inte klaffar, någon pryl som ska skickas tillbaka. För att inte tala om skammen jag kände när jag insåg att jag helt missat att registrera nytt elavtal två dagar innan tillträde av den nya lägenheten.

2019 har varit det hittills tuffaste. Det här året bor i mitt hjärta. Både för sorgen över att saker inte blev som jag trott, men också för stoltheten jag känner över att jag tog mig hit. Elin har tittat på mig så många gånger på andra sidan skrivbordet, skakat på huvudet och med ömhet i blicken sagt ”jag fattar inte hur du pallar”. Och det gör inte jag heller. Många gånger har jag inte pallat. Många gånger har jag gått lite sönder, samtidigt som jag känner mig mer hel än någonsin.

Annons

Är det något jag varit det här året så är det modig. Och jag behöver skriva det för att förstå det. Både för att så många sagt det till mig, men jag har inte riktigt tagit in det. Men nu säger jag det till mig själv. Fan vad modig jag varit. Och jag har kommit en bra bit på vägen. Och jag börjar försiktigt närma mig grundglädje igen.

Vet inte riktigt vart jag vill med den här texten. Kanske borde jag radera den nu och aldrig låta den se dagens ljus. Men tevattnet är varmt och jag har inget annat att publicera. Nu får ni det här, ord rakt ur mig hjärta. Nu gråter jag. Av stolthet och sorg samtidigt.

Tack för allt 2019. Du prövade mig så jävla hårt. 

 

Annons

82 kommentarer till “Ord rakt ur hjärtat: 2019, du prövade mig så jävla hårt”

 1. Elin skriver: 6 december, 2019

  ❤️


 2. Helén skriver: 6 december, 2019

  ❤️❤️


 3. my skriver: 6 december, 2019

  wow vilken text, Tack fia för att du delar ♥️


 4. Eva skriver: 6 december, 2019

  OJOJ!Du har verkligen haft ett tufft år på alla fronter!
  Starkt gjort att göra ett så fint och bra TV -program då…
  Jag beundrar dej! Har en närstående som gått igenom nåt liknande
  Och vet hur tärande det varit❤️


 5. Elin skriver: 6 december, 2019

  Fia, du är fantastisk ❤️
  KRAM


 6. Ch skriver: 6 december, 2019

  Men åh. Åh. Men så är du ingen liten lort heller ❤️


 7. Ellinor skriver: 6 december, 2019

  Tack för att du delar med dig, och säkert skönt att få skriva av dig. Vilken styrka du har inom dig. Känn den. Varm kram! ?


 8. S skriver: 6 december, 2019

  ❤️ kram


 9. C skriver: 6 december, 2019

  Och nu gråter jag. Genom att skriva så här öppet berör du även oss andra som har haft det tufft. Vi står här tillsammans – och vi pallade. Jag är, hur märkligt det än låter, så stolt över dig och över alla oss som kämpar. Vi är ren magi.


 10. Emma skriver: 6 december, 2019

  Vilken fin text, ärlig, modig och inspirerande. Heja dig <3


 11. Therese skriver: 6 december, 2019

  Du är modig ❤️


 12. Elin skriver: 6 december, 2019

  Men nu gråter jag med. Och samtidigt som allt detta tuffa hänt dig har du lyckats med att inspirera så mycket genom alla dina kanaler och inte minst lyckomaten. Stor kram till dig och må till 2020 bli fyllt av glädje och kärlek!


 13. Marie Persson skriver: 6 december, 2019

  Kram ❤


 14. AMS skriver: 6 december, 2019

  ???


 15. Lena skriver: 6 december, 2019

  Fina du<3


 16. Madeleine skriver: 6 december, 2019

  Tack för att du delar med dig!


 17. My skriver: 6 december, 2019

  En ärlig berättelse, en sann o jäkligt jobbig berättelse som du ska skriva med stolthet att du tagit dig hela vägen hit. Mitt i allt så har det gjort dig ännu starkare! Ofta tänker man i efterhand och undrar hur man orkar, men ofta har vi alla en inre styrka. O man måste orka, för sina barn liksom. Skickar massa fredagspepp! Fortsätt vara du, för det är du grym på! ❤


  1. My skriver: 6 december, 2019

   Vill bara tillägga att mitt i allt så är det ok att lägga sig ner o gråta, o få vara liten. Det gör oss ännu starkare. Tack, att du delar med dig!❤


 18. Zandra skriver: 6 december, 2019

  ?❤


 19. Ella skriver: 6 december, 2019

  Tack för att du delar med dig och vågar berätta om att livet innebär även dalar och mycket kämpande. Det gör dig så äkta och får nog många av oss att känna igen oss i dig! Vilken fighter du är ? Önskar dig en underbar jul och hoppas på ett ljusare 2020 ❤


 20. sanaz skriver: 6 december, 2019

  ❤️❤️❤️????


 21. Emma skriver: 6 december, 2019

  Fin, ärlig och viktig reflektion! <3


 22. Anette skriver: 6 december, 2019

  2019 var ett prövande år men nu ser jag fram emot 2020, det ser ljusare ut där. Stor varm kram och tack för att du delar med dig av ditt innersta.


 23. Malin skriver: 6 december, 2019

  Åh, vilket år! Men jag är så glad att du ändå verkar ha följt ditt hjärta, det kommer löna sig i längden <3


 24. Sanna skriver: 6 december, 2019

  Vilken förebild du är, modigt att du delar ♥️


 25. Matilda skriver: 6 december, 2019

  ❤️


 26. Marie skriver: 6 december, 2019

  Stor kram till dig Fia! Vilket tufft år på alla fronter. Meningen ”börjar faktiskt närma mig grundglädje igen” gav mig ett leende när jag i den övriga texten bara satt tårögd och kände mig dig.
  ?


 27. Karin Bergström skriver: 6 december, 2019

  Livet, så himla jobbigt ibland! Det absolut värsta är att inte träffa barnen varje dag ? Det är många år sedan för mig nu men jag vet att det blir bättre. Det kommer en tid när du kan njuta av din tid utan barn, och du vet att hon snart är hemma igen! ❤️


 28. Lisa skriver: 6 december, 2019

  ❤️❤️


 29. Malin skriver: 6 december, 2019

  Så modigt och så starkt, det får man alltid igen ♥️


 30. Karinna skriver: 6 december, 2019

  ❤️??


 31. Linda Nyberg skriver: 6 december, 2019

  Du har inspirerat mig genom ditt mod, du har visat vägen hur viktigt det är att lyssna på sitt eget hjärta o våga låta det visa vägen❤️. Jag går igenom exakt det du gjort nu och du är min förebild. Ville bara säga tack för att du är du??! Många styrkekramar till dig och nu blickar vi framåt mot ett underbart 2020?


 32. Ola skriver: 6 december, 2019

  ❤️ du är grym. Följer dig och läser med inspiration det du skriver. Du är stark och du inspirerar!!!!


 33. GP skriver: 6 december, 2019

  ❤️


 34. Sanna skriver: 6 december, 2019

  Fantastiska Fia! KRAM


 35. Vivi skriver: 6 december, 2019

  ♥️


 36. Christine skriver: 6 december, 2019

  ❤️❤️❤️


 37. Vickan skriver: 6 december, 2019

  Så fint skrivet. Du är människa och du visar det. Tack för din ärlighet, det gör att jag beundrar dig ännu mer❤️❤️❤️


 38. Lina skriver: 6 december, 2019

  Tack för att du delar med dig.
  Ärligt, starkt, modigt ❤️.


 39. Sara skriver: 6 december, 2019

  Livet! När en tittar i backspegeln fattar en inte vårt styrkan kom ifrån, men den finns där när det behövs (oftast)! Har också gått igenom en separation och känner så mycket med dig gällande den biten och allt vad det innebär. Livet – glädje och sorg i en enda röra ❤


 40. Sofia skriver: 6 december, 2019

  Stark och modig❤


 41. Emma skriver: 6 december, 2019

  Så fint, modigt och ärligt ❤️ Heja dig, övertygad om att 2020 kommer bli ett fantastiskt nytt blad för dig!


 42. C skriver: 6 december, 2019

  Blev helt tårögd av inlägget!! Sån igenkänning. Fy fan vad livet kan vara tufft ibland. Och att allt verkligen kan skita sig samtidigt, många livets små tårtbitar familj, jobb, boende, träning, hälsa trillar med en jäkligt brak ihop. Hur man trots att det känns omöjligt hittar en inre styrka, en styrka ett mod som man inte trodde fanns och börjar laga livet, pusselbit för pusselbit. För mig är det ett under. Vilken jäkla kraft man har som människa. Samtidigt som vi är så extremt sköra.


 43. Sara skriver: 6 december, 2019

  ❤️


 44. Marie skriver: 6 december, 2019

  Du är modig och stark❤️❤️❤️ ”what doesn’t kill you makes you stronger” Så är det bara, även om det suger ibland. Önskar dej ett glädjefullt 2020?


 45. Louise skriver: 6 december, 2019

  Åååh vilken text, jag gråter jag också, av hur fina orden är och vad modig du varit. Många kramar till dig, du är helgrym! <3


 46. Hanna Hjalmarsson skriver: 6 december, 2019

  Kramar ??


 47. Mikaela skriver: 6 december, 2019

  Otroligt bra skrivet om vad som låter som ett riktigt tvättäkta skitår. Jag läser bloggen regelbundet men har aldrig kommenterat förut, men det kändes som att det här inlägget förtjänade en kommentar. Gud vad jag imponeras av dig!


 48. Berit skriver: 6 december, 2019

  En skilsmässa är bland det jobbigaste man kan gå igenom. Du kommer att gå starkare ur detta år och gråt för böveln…det renar..rensar och rengör. Kram på dig och tack för att du är du.


 49. Zara skriver: 6 december, 2019

  Vilken powerkvinna du är!
  Och powermama!
  Och powerboss!
  Heja dig, och bra jobbat att vara på andra sidan av ditt tuffa, tuffa år. Jag såg precis klart lyckomaten. Vilket fint program och vad inspirerande och lugn du var som programledare. Jag hoppas man får se mer av dig i rutan. Du och Tareq var en himla bra duo med, kompletterade perfekt!
  Älskade de två sista avsnitten speciellt, där det kändes att ni kom in på djupet. Heja dig! Lyckos Edit som har en sån fantastisk mamma att växa upp med som förebild.


 50. Sarasarathorngren.se skriver: 6 december, 2019

  Åh nu gråter jag med. ” 2019 har varit det hittills tuffaste. Det här året bor i mitt hjärta. Både för sorgen över att saker inte blev som jag trott, men också för stoltheten jag känner över att jag tog mig hit.”

  Stämmer in 100%. Kram på dig.


 51. E skriver: 6 december, 2019

  Wow. Vilket jäkla tufft år du haft! Kram ❤️


 52. Johanna skriver: 6 december, 2019

  Bra jävla kämpat!


 53. M skriver: 6 december, 2019

  ”Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd”, ett av mina favoritcitat.


 54. Ylva skriver: 6 december, 2019

  Du har varit modig och stark! Ett halvår efter att jag genomgått min skilsmässa sa min chef till mig att jag är stark. Och det gick upp ett ljus för mig. Herregud vad stark jag är! Jag hade fixat det mesta av det praktiska med skilsmässan (trots att det inte var mitt beslut), kämpat på på mitt jobb (men på rätt nivå eftersom min underbara chef sagt ”även ditt sämsta är gott nog”) och bestämt mig för att det viktigaste var att sätta barnen främst och hålla en god kontakt med exet. Samtidigt grät och ältade jag med vänner, åt choklad, tränade och kom fram till att jag behövde bolla med och läsa om skilda kvinnor som kunde vara förebilder. Det gav mig mycket mer än att festa eller dejta bort sorgen. När min chef sa att jag var stark var det också en sådan aha-upplevelse hur mkt mitt ex tryckt ner mig. En av hans argument till att vi inte skulle vara tillsammans längre var just att jag inte var stark. Det är en underbar känsla när man börjar omvärdera sig och upptäcker så mycket positivt om sig själv. Genom att dela med dig är du en underbar förebild!


 55. Emely skriver: 6 december, 2019

  ❤️❤️


 56. Jenny skriver: 6 december, 2019

  Så ärligt och fint skrivet.


 57. Frida skriver: 6 december, 2019

  ❤️❤️❤️


 58. Jennie skriver: 6 december, 2019

  Men *gråååååt* ❤️ Tycker att du är helt grym!


 59. Emelie skriver: 6 december, 2019

  Vad fantastiskt att du kommit dit du är idag och ändå verkar må hyffsat okej ändå. Du kunde ju brakat ihop totalt men du klarade det!! ? Mitt 2019 har också varit tufft och mycket. Har bland annat en sköldkörtel som krånglar och där cancer uteslöts i onsdags. Så skönt! Vi får hoppas att 2020 blir ett lite lugnare år med mycket glädjeämnen. Ha en fin helg ?


 60. Bella skriver: 6 december, 2019

  Wow va starkt och du är så grymt modig! Fantastisk förebild!!!?❤️


 61. Sofia skriver: 6 december, 2019

  Ta hand om dig! Jag hoppas att du får tid för återhämtning nu och att dit 2020 blir härligt ❤️


 62. Sanna skriver: 6 december, 2019

  Jag förstår precis hur du känner kring detta året. För detta har varit mitt sämsta någonsin. Jag var gravid, fick en foglossning som gjorde att jag inte kunde gå. Jag fick förlossningsdepression och kände inget annat än konstighet på det andra barnet som kommit till vår familj. (Älskar henne mer än någonsin nu såklart❤️)

  Ett husköp, med en hel del renoveringar och ett knackigt äktenskap med bebis som har kolik. När allt äntligen föll på plats kom nästa smäll. Ryggsmärta from hell. Det visade sig vara ett allvarligt diskbråck.

  Men mitt i allt detta så har det också varit det bästa året i mitt liv. För allt jag önskade, ett fint hus, smärtfri, två friska barn, ett äktenskap som höll, gjorde att livet blev snällt igen.

  Tack Fia för att du delar med dig. Vi är många starka kvinnor som finner styrka i Dig. Tack för att du ger oss alla hopp om att livet faktiskt kan bli riktigt jävla bra❤️❤️❤️


 63. Cajsa skriver: 6 december, 2019

  ❤️


 64. J skriver: 6 december, 2019

  ❤️❤️❤️


 65. Elina skriver: 6 december, 2019

  Du ÄR modig och tack för att vi har fått följa dig! Vi tror på dig Fia ❤️


 66. A skriver: 6 december, 2019

  ? Det är därför du är en grym egenföretagare för att du genomför och vågar ta dig i mål! Grattis till ditt engagemang och mod ?


 67. Maria skriver: 6 december, 2019

  ❤️❤️


 68. Suzanne skriver: 7 december, 2019

  Ja det är ofattbart hur mycket vi klarar när vi måste, av en eller annan anledning. Och hjärtat, 1-0 mot 2019 ❤?


 69. Ulrica skriver: 7 december, 2019

  Du har gjort det riktigt bra! Att du klarade detta! ❤
  Jag har också haft ett väldigt prövande år. Sjukskriven nästan hela året, flera sjukdomar, och utmattning fick jag till slut i oktober. Ingen aning om hur framtiden blir. Men 2020 kan bara bli bättre!
  Kram!


 70. Petra skriver: 7 december, 2019

  ❤️


 71. Malin skriver: 7 december, 2019

  ♥️♥️


 72. Ellen skriver: 7 december, 2019

  Känner igen mig. 2019 har för mig varit oro inför framtiden, känslan av att det löser sig för att sedan se världen rasa ännu en gång. Så orättvist. Så mycket besvikelse. Att det aldrig blir som man tänkt sig. Hoppas på ett ljusare 2020 där allting ordnar sig och blir stabilt, blir fint,


 73. Johanna skriver: 7 december, 2019

  Tack för öppet och ärligt inlägg. Vet många som haft det tufft 2019. Min familj också. Nu är vi äntligen en glad familj igen. Fan vad det stormat, helt obeskrivligt. Välkommen ett nytt decennium!


 74. Johanna skriver: 8 december, 2019

  Fia❤️ Fan va fint skrivit. Du berör och inspirerar! Tack för att du delar ❤️


 75. Maria skriver: 8 december, 2019

  Jag har följt dig ett tag och alltid tyckt att du varit inspirerande och bra, men det här senaste året har du blivit en av mina favoritpersoner på sociala medier. Just för att du så ärligt och fint delat med dig av allt det svåra och ibland obekväma. Det har varit en sann inspiration att få följa dig genom de utmaningar som du gått igenom, och du har blivit en förebild för mig på många plan. Tack! ❤️❤️❤️


 76. Sofie skriver: 8 december, 2019

  Fina Fia! Tack för allt du ger här i bloggen ❤️ och delar! Mitt 2019 har också innehållit stora förändringar och nya utmaningar – och framgång. Ser fram emot 2020?


 77. Lina skriver: 8 december, 2019

  Gråter när jag läser det du skrivit. Mitt 2019 har varit ungefär samma lika. Livets värsta år! Men jag vägrar tro på annat än att allt har en mening och kommer att bli bra ❤️


 78. Ylvahttps skriver: 9 december, 2019

  Mycket starkt! Vad gör man när man inte orkar? Jag låter min man fixa allt och han har plockat upp mig ur depressioner, men om det tar slut vet jag faktiskt inte hur jag ska orka!


 79. Patsy skriver: 11 december, 2019

  Åh vilken ärlig text, den gick rakt in i hjärtat! du är en grym förebild. Stor kram


  1. ptfia skriver: 12 december, 2019

   Tack snälla <3 <3 Kram!


 80. Kristina skriver: 31 januari, 2020

  ❤️


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/sponsrade-inlagg/spankulera-till-narmaste-mys-ar-uppvuxen-med-det-har/