Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Jag har alltså tappat hälften av mitt hår på några veckor

Jag skrev rubriken. Läser den. Läser igen. Skriver ner den igen. Jag har alltså tappat hälften av mitt hår på några veckor. Detta upptäckte jag och min frisör Emelie när jag var hos hennes precis innan jul. Halva håret var borta. Det märkliga är att bara gången innan, alltså knappt två månader innan, så reagerade vi på att håret blivit så tjockt i topparna. Jag har sådant hår som aldrig verkar bli långt. Det tunnar ur strax nedanför axlarna. Men det senaste året så har det ändå blivit bättre. Tills den här gången då det är som att halva håret har lossnat på några veckor. På huvudet frodas det och växer sig starkt och tjockt, men från runt öronen och bakhuvudet har det halverats. Först trodde jag att det berodde på att jag använt plattång till att böja till håret, vilket jag inte brukar men Emelie kunde varken se en kluven hårtopp eller värmeskador.

Annons

Det har bara lämnat huvudet så att säga. Gått av. Och jag blev både förskräckt och fascinerad. Min flummiga sida ser det som helt naturligt. Min kropp ömsar skinn.

Annons

Efter allt som var förra året så är det inte konstigt. Dels den inre stress och press som funnits med mig så länge och dels symboliskt. Har även märkt att mina smaklökar känns annorlunda, på ett positivt sätt. Plus tröttheten som jag återkommer till. Vi får fan inte underskatta vad olika händelser i livet gör med en och hur kraftigt vi påverkas av det. En skilsmässa behöver få ta sin tid och innehåller så många olika faser, både känslomässigt, fysiskt och allt. Det är en jävla käftsmäll. Det måste få kännas. Det måste få ta tid.

Det måste få ta tid.

Nu tappar jag alltså håret.

Läs även:

Annons

 

24 kommentarer till “Jag har alltså tappat hälften av mitt hår på några veckor”

 1. Anna skriver: 13 januari, 2020

  Ja herregud mycket ska man vara med om. Jag har läst någonstans att reaktionerna rent kroppsligt kommer liksom på efterkälken. Så det låter ju rimligt isåfall att traumat (!) som skilsmässan innebar visar sig fysiskt först nu, när kroppen liksom fattat vad som hände. Det kommer lite i efterskott helt enkelt. Men vänta bara, om ett tag kommer du se hur det ordnar upp sig, som kvitto på att du verkar må så mkt bättre. This too shall pass <3


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   ❤️❤️!


 2. Therese skriver: 13 januari, 2020

  Hej Fia? Håret ömsar sig vart 5-6år. Ett hårstrå blir inte äldre. Då tappar man väldigt mkt hår! Kan vara en ”tappa hår” cykel som inträffat nu.


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   Säkert! Tack! 🙂


 3. Emilia skriver: 13 januari, 2020

  Jag har också tappat hår av stress, har redan tunt hår sedan innan. Har mycket ångest och stress i mitt liv. Det har dock skapat en ännu större stress hos mig och jag känner mig så otroligt ful och misslyckad. Tack för att du skriver så avsdramatiserande om det, även om jag förstår att det kanske är jobbigt även för dig. Kram!


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   All styrka till dig! ❤️❤️


 4. Ida skriver: 13 januari, 2020

  Hej!
  Precis samma sak hände mig efter en period av hög stress pga mycket i livet. Håret bara gick av! Såg roligt ut ett tag när det började växa tillbaka och jag hade en massa korta hår som stod rakt upp på huvet bland allt hår som var kvar. 🙂 det kom tillbaka alltihop. Så vill ge sig pepp att det växer ut igen! Men det är ju verkligen en laggad/förskjuten varningsklocka för stress. Ta hand om dig!


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   ❤️❤️!


 5. Aina skriver: 13 januari, 2020

  Låter logiskt – håret brukar ge en väldigt tydlig signal om hur man mår, dock med några månaders eftersläpning. Jag tappade sjukt mycket hår och det var fullständigt livlöst under ett halvår, med start några månader efter att min pappa gått bort. Förhoppningsvis är du ”ute på andra sidan” snart! ??


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   Tack för att du delar med dig! ❤️❤️


 6. Sara skriver: 13 januari, 2020

  Jag tappade också håret sådär 1 år efter utmattning. Men då valde jag att sluta färga håret och låta det vara ”naturligt” nu ett år jag tsppade håret så börjar det återhämta sig och kommer tillbaka 🙂 så ge inte upp hoppet.


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   ❤️


 7. C skriver: 13 januari, 2020

  Samma hände för mig precis, i November tappade jag hälften av mitt hår på bara 2v. Det bara rasade av varje gång jag tvättade/borstade/drog i håret. Fruktansvärt läskigt. Sedan dess har det avtagit men fortsätter ändå att tappa mer hår än vad jag normalt gör. Min frisör sa att hår reagerar efter ca 3-4 månader, så om man tex haft något trauma/mycket stress eller något liknande jobbigt så kan håret reagera såhär i efterhand. Räknade efter, och det stämde mycket väl med en händelse som var 3 månader sen.
  Äter nu priorin, vitaminer och köpt specialschampo för att va extra snäll mot håret och hjälpa det att växa ut igen. Har ungefär en miljard bebishår på väg över hela skallen nu 😀 Man får lugna sig med att det växer ut igen, och lyssna på kroppen helt enkelt:)


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   TACK för att du delar med dig! ❤️


 8. Christina skriver: 13 januari, 2020

  Tappar ocå hår?. Märks på min toffs när jag sätter upp det. Har alltid haft suuuuperyjockt hår. Vill inte bli av med mer nu. Denna stress, intre sådan. Blä


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   All styrka till dig! ❤️


 9. Lisa skriver: 14 januari, 2020

  Hårets reaktion är långsam kommer ofta i efterhand, generellt ca 3 månader efter t.ex. stress, trauma eller näringsbrist. Så det är fullt rimligt att det ”hinner ikapp” nu!
  Kram, hoppas det vänder <3


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   Tack, kram! ❤️


 10. Anna skriver: 14 januari, 2020

  Bara en liten inflikan; stor trötthet och håravfall (och massa annat) kan bero på sköldkörtelrubbning, inte helt ovanligt efter graviditet. Kan vara bra att utesluta det (och tillexempel järnbrist) för säkerhets skull. Kram till dig! <3


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   Tack för visad omtanke ❤️❤️!


 11. Kroniskt sjuk och ingen läkare fattar varför skriver: 14 januari, 2020

  Sen kan det ju faktiskt vara så att all stress har triggar en autoimmun sjukdom, till exempel Hypotyreos där ett av huvudsymptomen är att man faktiskt tappat håret. Var inte dum och tro allt är normalt och naturligt. Gå till läkaren tidigt. Jag önskar att jag gjort det (och stått på mig) innan jag blev så sjuk att jag inte ens kan lyfta ett stekjärn.


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   Tack för att du delar med dig och för visad omtanke, håller koll på att det är inom rimliga gränser. All styrka till dig! ❤️


 12. Pia skriver: 14 januari, 2020

  Jag tappar oxå fruktansvärt mycket hår.! Det går av på mitten, hade så långt tjockt hår för bara ett år sedan. Har enormt mycket psykisk stress utifrån som påverkar mig med panikångest o posttrauma stress. Måår SÅÅ dåligt. Håret tar stryk när man blir utsatt för livs stress.. Tyvärr


  1. ptfia skriver: 15 januari, 2020

   Tack för att du delar med dig! ❤️


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/fias-vardag/frustration-insikter-kaffe-och-pusskalas/