Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon syns i SVT Morgonstudion och programleder podcasten Ofiltrerat . I bloggen delar hon med sig av vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning och tankar om välmående, livet och helheten.
Annons

Vad säger tröttheten dig?

Låt oss prata om trötthet. Det finns så många olika typer av trötthet som vi möts av under livet. Utöver den vanliga som i att man känner sig trött och redo att gå och lägga sig så finns det betydligt fler varianter. Här känns utmattningen och tröttheten som kommer med den väldigt aktuell i och med att så många upplever den. För att inte tala om den tröttheten som kommer av stress och i perioden innan man bli utmattad. Många gravida lider av en typ av trötthet, sömnbrist ger en annan typ av trötthet och olika sjukdomar kan leda till ännu en trötthet. Sedan finns det tröttheten som kommer av fysisk aktivitet, mental trötthet och hjärntrötthet (för att nämna några). Och att känna sig trött är en viktig signal från kroppen som vill förmedla något till oss, stort som litet. Ändå så upplever jag inte att vi pratar så mycket om just tröttheten när vi pratar om hälsa. Vi pratar ofta om hur man ska få mer energi och vi kan ibland höra att någon känner sig trött sådär i förbifarten. Men hur ofta funderar man mer på sin trötthet och ger den en stunds eftertanke? Om man ständigt känner sig slutkörd, aldrig riktigt återhämtad eller till och med aldrig ens reflekterar över hur trött man faktiskt är för att man är så van – då behöver man göra en förändring. Sedan jag blev sjuk i utmattningsdepression 2012 så har jag fått lära mig att lyssna in min trötthet. Det är en av mina viktigaste signaler som jag måste respektera och lyssna in för kunna fortsätta leva ett välmående och någorlunda balanserat liv. Jag har också vart rädd för tröttheten och trott att minsta tecken på den var farlig för mig och att jag direkt skulle bli sjuk igen. Idag är tröttheten inte skrämmande, men den ligger högt på listan över signaler som jag lyssnar in. Och jag vet att det är helt okej (och till och med bra) att vara trött ibland. Och en viktig detalj – bara för att man är trött är det inte automatiskt något fel. Trötthet är lika naturligt som allt annat vi känner, och ibland så är det en signal om att något inte står rätt till.

Annons

Reflekterar ni över er trötthet? Upplever ni olika typer av trötthet?

Annons

Läs även:

 

15 kommentarer till “Vad säger tröttheten dig?”

 1. E skriver: 4 juni, 2020

  Ja oja. Just nu är jag inne i en period av slutkörd-tröttma. Är riktigt obehagligt. Supertrött på dagarna men kan inte komma till ro på kvällen. Har tagit minst 3 timmar att somna den senaste veckan. Ibland till och med svårt att formulera mig i ord pga slutkörd i kärnan. Orkar inte tycka eller tänka nånting just nu. Vet nog vad allt det här beror på, men vissa av pusselbitarna är just nu svåra att förändra. Men några av pusselbitarna har jag redan sett över och försökt korrigera till det bättre.


  1. ptfia skriver: 5 juni, 2020

   <3 <3 <3 All omtanke till dig!


 2. Kerstin skriver: 4 juni, 2020

  Har aldrig reflekterat över att det finns så många nyanser av trötthet. Just nu är jag så mentalt trött efter ett intensivt läsår. Har svårt att hitta ord och namn för saker, och själva tänkandet går så långsamt, som att hjärnan verkligen måste ansträngas för att nå från punkt A till B. Till och med att planera vad man ska handla för mat blir svårt.
  Men, nu är sommaren här med lite ledighet så förhoppningsvis kan hjärnan få chans att vila lite bland hägg, liljekonvaljer och sjöbad tills hösten kommer igen.


  1. ptfia skriver: 5 juni, 2020

   <3 <3 Tack för att du delar med dig! All omtanke till dig!


 3. E skriver: 4 juni, 2020

  Intressant läsning.
  Jag är gravid i v18 och har varit så ofantligt trött, speciellt i början av graviditeten. Sov 12h på natten, sen sov jag 1h på fm samt 2h efter lunch. Jätte skrämmande men förståeligt. Jag var sjukskriven pga illamående så jag hade möjlighet att lyssna på kroppen och sova. Men hade jag inte varit det hade jag ju fått kriga på, funkar ju inte att sova 3h på jobbet..


  1. ptfia skriver: 5 juni, 2020

   Stor kram! <3 <3 <3


 4. Petra skriver: 4 juni, 2020

  Jag har upptäckt detdär med olika tröttheter med. Jag har problem med migrän, där en stor del av den är en sån rejäl och förlamande trötthet. Det har tagit flera år, men nu känner jag (oftast) skillnad på om tröttheten jag har är början på ett migränanfall eller ”bara” att jag är i behov av sömn, mat eller frisk luft. Om inte annat kan jag mitt i migränanfallet se bakåt och förstå den tröttheten jag haft tidigare under dygnet.
  Intressant ämne och viktigt att lära sig tolka sin kropps signaler även i detta. Du får oss att tänka till! 🙂


  1. ptfia skriver: 5 juni, 2020

   <3<3<3<3 Tack för dina ord och att du delar med dig!


 5. Martina skriver: 4 juni, 2020

  Det är så roligt att du tar upp det just nu, just idag, när jag känner en extrem trötthet. Jag är tämligen säker på att det beror på pollen, otroligt mycket att göra på jobbet och att vi är i fasen att sälja ett hus ( absolut inte bästa tiden att sälja hus på, jag vet ). Har känt mig typ överkörd av ett tåg senaste veckorna, och det är egentligen inte förrän häromdagen som jag reflekterade över det. Vad den berodde på. Så märkligt att man (jag) bara kör på. Jag älskar att träna, yoga och vara utomhus och kör på som vanligt med mina rutiner, men ändå ligger tröttheten som ett täcke över mig.


  1. ptfia skriver: 5 juni, 2020

   <3 <3 <3 All omtanke till dig!


 6. Karin skriver: 4 juni, 2020

  Jag har precis fått reda på att jag har en autoimmun sjukdom som gör att jag behöver ta ganska tunga mediciner. De senaste dagarna med nya medicinen har varit fruktansvärda med den tröttheten som kommit som biverkning, har dessutom skrivit tenta mitt i allt detta.
  Och från och med måndag väntar 11 veckors sommarjobb. MEN. Jag har insett nu att är man sjuk så är man, och om jag behöver ta ut en hel del sjukdagar framöver bara för att sova ordentligt så måste det få bli så. Annars har jag inget att ta av sen när hösten kommer.
  En stor kram till alla som också har sömnlösa nätter just nu, det får livet att bli kämpigt på en helt annan nivå.


  1. E skriver: 4 juni, 2020

   <3<3


  2. ptfia skriver: 5 juni, 2020

   Sto kram, tack för att du delar med dig! <3 <3 All omtanke till dig!


 7. Springa runt Årstaviken | Ptfias bloggptfia.femina.se skriver: 19 augusti, 2021

  […] Läs även: Vad säger tröttheten dig? […]


 8. Hej från nu! | Ptfias bloggptfia.femina.se skriver: 13 oktober, 2021

  […] Läs även: Vad säger tröttheten dig? […]


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/fias-vardag/allt-det-dar-lag-framfor-mig-for-ett-ar-sedan/