Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Svarar på 100% av era frågor, del 5

Annons

Annons

Jag tycker verkligen att du har/har fått så snygg klädstil! Hur tänker du när kläder ska på på morgonen?
Var handlar du? Vad tycker du är viktigt när du väljer vad du ska köpa? Hur ofta köper du nytt/mer?

Annons

Tack snälla! Jag har ju ändrat min klädstil rätt rejäl senaste två åren. Det började med att min projektledare fick fria händer att låna kläder till mitt programledaruppdrag för SVT (Lyckomaten) och valde kläder med färg och mönster. Det väckte något i mig och ihop med min personliga resan, där jag hittat tillbaka till mig själv, så har jag hittat tillbaka till vad jag gillar i klädesväg: Starka färger, mönster, olika material och kläder jag blir glad av. Utgår från att jag vill känna mig glad och få energi av det jag har på mig. I och med allt hemmajobbande så är det ju oerhört få klädesplagg som bärs, men om vi bortser från det så håller jag fortfarande på att utforska min klädstil. Tänker inte så mycket utan går mer på feeling när jag klär mig. Har ingen strategi eller så. Har sällan handlat så lite kläder som under 2020 i och med hemma-livet, men hittat några nya favoriter i bland annat Nümph.

Annons

Hur vet man när det är dags att skaffa barn? Bra fråga! Jag tror att man känner det inom sig och att det är klokt att befria sig från att tänka att man ska hitta ett tillfälle när det passar, det kommer antagligen aldrig att komma. Jag kom till en punkt när jag kände ”vad väntar vi på?”. Jag och min ex-man var nygifta, hade varit tillsammans i 7 år och jag visste att jag ville ha barn någon gång så varför inte nu (då). Tidigare hade jag alltid haft argument för att vänta lite till, men de fanns inte längre och som tur var kände han samma sak.

Tänker på att du varit tydlig med att du inte är sugen på ett till barn (just nu iallafall). Då du själv verkar så tight med din syster, och verkar ha så mycket glädje av att ha henne, så undrar jag hur du tänker du omkring att Edith kanske kommer växa upp utan syskon? (Obs! Absolut inte att jag menar det som något negativt, eller vill döma, jag är själv ensambarn och har haft en toppenbra uppväxt! Tycker bara det är intressant att följa din tankegång, du brukar vara så klok ☺️)

Intressant fråga! Känner fortfarande att jag inte längtar efter fler barn och att jag inte kommer att sätta barn till världen som jag inte känner stark längtan efter. Min utgångspunkt i relationer är att ingen relation är en garanti för något. Alltså, syskon är inte en garanti för nära relationer. Bara för att Edith skulle få syskon som innebär det inte automatiskt att hon får nära relationer till dem och ens har något gemensamt med dem. Jag har fyra syskon och helt olika relationer till alla, vilket för mig är helt rimligt eftersom oavsett om man är släkt/familj så är man fortfarande olika människor med olika behov, intressen, önskemål osv. Jag tycker att det ofta pratas om relationer som om en del relationer åker på någon gräddfil för att ”vi är ju släkt”. Som att man inte behöver underhålla, vårda och ta hand om – och välja – relationen till sin förälder, kusin, faster eller syskon – eller att man automatiskt måste vilja umgås hela tiden eller ska passa ihop, trots att man kanske i grunden är helt olika och vill leva helt olika liv. Kontentan är alltså att jag inte känner att jag ”måste” ge Edith ett syskon för att man ”måste ha syskon” om ni förstår vad jag menar.

Annons

En ytlig fråga: Har problem med att mitt hår faller av. Tror mig veta att orsaken är utmattning. Hur mår ditt hår? Har du fått några bra råd? Vill passa på att tacka dig för både bloggen och podden. Du ger mig tankar och verktyg som hjälper mig att leva mitt bästa liv. Varm kram, och trevlig helg! 💕

Tack snälla! <3 Har inte varit hos frisören sedan i höstas så vet inte riktigt hur mitt hår mår exakt nu, men hoppas att det fortsätter gå åt rätt håll. För er som missat så tappade jag hälften av mitt hår på några veckor förra hösten i och med min skilsmässa. Läs mer här!

Varför kan man inte klicka hem din kalender för 2021? Jag bor långt från en Akademibokhandel (Visby!) och i dessa coronatider så är jag inte ute o reser särskilt mycket….

Mycket bra fråga! Svaret vi fått är att Akademibokhandeln tyvärr inte har möjlighet att skicka ut artiklar som inte är böcker – ÄN. Det ska vara på gång och vi hoppas hoppas hoppas att det snart är möjligt.

Annons

 

6 kommentarer till “Svarar på 100% av era frågor, del 5”

 1. Em skriver: 13 januari, 2021

  Alltså, JA. Det där om relationer kring syskon, familj och släkt.

  Mina föräldrar är väldigt sådär ”familjen/släkten är viktigast” osv. Men vi är sjukt olika på i princip alla sätt, varför jag helt ärligt inte tycker så mycket om att umgås med dem. Absolut ibland, korta stunder, när vi alla är på gott humör. Men jag känner inte alls att jag automatiskt vill umgås hela tiden eller att vi passar ihop, för vi är helt olika och vill leva helt olika liv. Det skär sig. Jag tror mina föräldrar känner en sorg kring detta, att vi inte umgås mer osv, men jag känner ju inte att vi kan det/att jag vill det. Det är för det mesta inte roligt eller givande, de/vi pratar inte om sådant jag tycker är viktigt/intressant, vi har inga gemensamma intressen, delar inte värderingar, har olika syn på ALLT i princip. Bara en sådan grej nu också som att det faktum att jag nyss kommit ut som lesbisk är en ”grej”, medan ”att komma ut” i min värld inte ens är något man ska behöva göra år 2021. Eller att de gladeligen lever enligt, samt förnekar, klassiska könsroller medan jag är feminist, gay och öppensinnad för allt. GAAHHH vi passar bara inte ihop!!!!!!

  Är jag taskig som inte ”offrar” mig och är mer med familjen när de tycker det är så viktigt? De är ju kärleksfulla, omtänksamma, snälla, fina på så många sätt – vi bara liksom passar inte tillräckligt bra ihop för att kunna umgås ”mycket”.


 2. Amanda skriver: 13 januari, 2021

  På tal om att tappa håret så tappade jag hälften av mitt i våras. Långvarig stress och en separation har satt tydliga spår både psykiskt och fysiskt. Arbetar med att hitta tillbaka till mig själv och har nu kommit en bit på vägen. På tal om håret så fick jag först panik, sen klippte jag av en rejäl bit och vilar i att det får ta sin tid, att allt är föränderligt.

  Du inspirerar mig!


  1. Bella skriver: 14 januari, 2021
   1. Ellinor skriver: 15 januari, 2021

    Superintressant, tack! Och ja, att försöka acceptera läget och inte ytterligare stressa över hårfall är nog också viktigt.


 3. Isabelle skriver: 14 januari, 2021

  Alltså de röda skorna❤️ var kommer de ifrån?


 4. Borde alla barn gå på förskola egentligen? | Ptfias bloggptfia.femina.se skriver: 11 mars, 2021

  […] sitt barn ett syskon så är ju inte heller ett syskon en garanti för något. Skriver mer om detta HÄR och HÄR och […]


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/fias-vardag/morgonstund-i-fias-mun-och-annat-jag-skrev-for-10-ar-sedan/