Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Svarar på era frågor om min ekonomi

Det är dags för den tredje och sista delen i miniserien om pengar och ekonomi. Läs första delen HÄR (bikt där ni berättar vad ni tjänar, sparar, slösar, lånar och hur ni resonerar om ekonomi) och andra delen HÄR (vad jag tar i lön, hur min ekonomi förändrades iom skilsmässan osv.)

Annons

Fråga: Hur tänker du med sparande till Edith?
Svar: Jag och hennes pappa spar gemensamt till henne. Det känns viktigt att lära henne pengars värde tidigt och hon ska få en spargris när hon fyller 3. Tror att det är viktigt att ha fysiska pengar när man lär barn om ekonomi. Siffror i en swish blir så förbaskat diffus och svårt att greppa.

Annons

Fråga: Jag skrev ju en fråga i ett DM om ekonomi under sjukskrivning/vid utbrändhet – kanske passar att lyfta i det här.
Svar: Kan lyfta den i ett eget inlägg.

Fråga:  Förstår att det är väldigt olika men ungefär hur mycket tjänar man på samarbete/reklam?
Svar: Som du skriver så varierar det och beror på en mängd olika faktorer. Det finns de som fakturerar 10 – 50 000:- för en bild i flödet på instagram och de som tar flera hundra tusen eller upp mot någon miljon beroende på vad samarbetet innehåller. Det beror ofta på hur många nedslag som köps (är det blogg + instagram + podd + youtube eller en enstaka kanal, är det 1 nedslag eller 3 nedslag i månaden i ett halvår, är det ett exklusivt samarbete osv). För många influencers är samarbeten den basala inkomsten och står för en stor del av omsättningen. Det är alltså svårt att svara på eftersom det är så många aspekter som ska med.

Fråga: Skulle du vilja dela med dig av din budget som helhet så hade det varit otroligt intressant! Förstår självklart om du inte vill det, men hade varit jätteintressant att ta del av. Sällan man får en inblick i andras privatekonomi.
Svar: Kan absolut göra det om jag känner att det finns något att dela med sig av.

Annons

Fråga: Hade du AB redan innan du anställde Elin? Jag är egenföretagare men funderar på att byta från enskild firma till AB. Dels för att det känns mer proffsigt och att lättare kunna styra upp sitt privata sparande, även om jag idag ändå skiljer på företag och privat.
Svar: Ja, har enbart haft AB sedan jag blev egen företagare 2011. Först ett annat tillsammans med min ex-man, men efter ett par år så startade jag ett separat AB för hela min verksamhet. Har ingen erfarenhet av att ha egen firma men har fått intrycket av att det är fördelaktigt att ha ett AB. Någon som haft båda och kan berätta om fördelar och nackdelar?

Fråga: Hur kan man hantera stress kring pengar och inkomst? Ibland blir livet inte riktigt som man tänkt sig, som nu under epidemin då många förlorat jobbet och i bästa fall får a-kassa. Eller så är deltidsjobb det enda rätta för hälsa och välmående för vissa – något som dock begränsar utgifter och möjligheter till sparande vilket kan leda till stress. Precis som med mycket annat så finns det en förväntan (på oss unga kvinnor) att man ska ha en viss inkomst och ett gediget sparande för att liksom duga. Så, hur kan man resonera kring den här ibland omöjliga ekvationen som lätt leder till stress?
Svar: Svår fråga. Tror att man kan börja med att se över grunden som kan spä på stressen: Se över inkomster och utgifter. Har ens situation ändrats så att inkomsten ändrats behöver man se över utgifter och hur man ska få ihop det. Alltså gå direkt gå på fakta, hur ser min verklighet ut nu, vad är mina fasta utgifter varje månad, vart kan jag spara in kronor och hur länge klarar jag mig och liknande. Se till fakta först. Samma om det gäller att gå ner i tid och liknande. Titta på vad det rent krasst innebär. Bli medveten, få en översikt och skapa koll på ekonomin. Blunda inte för det utan gör det tydligt så hela tiden har fakta att utgå från. Sedan kommer det såklart massor med känslor kring detta som behöver bearbetas, men menar att det som ofta spär på oro, ångest och stress kring pengar och ekonomi är känslan av att inte ha koll, att inte veta om det går ihop och att man då kan försöka minimera det genom att titta på fakta först. Sedan ta hand om alla känslor som kommer och bearbeta det man behöver.

Fråga: Intressant och viktigt ämne att prata om! Precis som du skrev i inlägget är ekonom något som i stor grad påverkar vårt mående. Jag skulle tycka att det var intressant att höra dina (och andras) tankar kring sparande. Olika sparkonton för olika ändamål eller ett sparande för ”allt”? Sparas det en viss andel av inkomsten varje månad eller sparande utifrån vad som finns kvar och mer på känsla? Helt enkelt lite allmänt kring sparande😊
Svar: Fick ett par frågor om sparande och pensionssparande så kan lyfta det i ett eget inlägg. Återkommer med detta.

Annons

2 kommentarer till “Svarar på era frågor om min ekonomi”

 1. Caroline skriver: 30 september, 2020

  Jag hade fått gå till soc varje månad och tigga pengar om jag inte haft min partner. Så länge min sambo även är min partner så ska han försörja mig. Sjukt. Vi har varit i den sitsen att det knappt gick. Jag sa frågade handläggaren om jag dp behövde bo på gatan, hans svar var att det brydde han sig inte om.

  Det finns vi som lever under existensminimum. Vi som inte klarat av att jobba och få ihop tillräckligt för en någorlunda stämpling.
  Jag får aktivitetsstöd och en bra månad får jag ut ca 6000.
  Nej jag kan inte se över mina utgifter, sparanden, och hitan å ditan.

  Där har vi ångest, stress, otillräcklighet.
  Jag är 34 och levt så i stort sett hela tiden sen studenten.


  1. PT-Fia skriver: 1 oktober, 2020

   Tusen tack för att du delar med dig <3 Har full förståelse för att det ser olika ut, just det här rådet är inte till någon som lever på existensminimum. Alla inlägg riktar sig inte till alla <3


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/fias-vardag/bilddagbok-fran-forra-helgen-med-elins-bildtexter/