Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Svar på era frågor – 03

Maria:
Hur mår du? ♥️

Tack för att du frågar! Just precis nu så mår jag ganska bra. Igår skit. Min familj kommer hit för att fira Edith idag, ser så mycket fram emot det. Det faktum att lägenheten blir mer och mer ett hem är så förbannat skönt och en lättnad. Tampas med all sorg som finns och har gråtit ofta den senaste veckan. Är svintrött och sliten. Verkligen upp och ner.

Annons

Ulrika:
Hej Fia! Har du några tips på hur man ska få sin 9 åriga dotter motiverad att röra sig? Hela familjen är ute och rör på oss. Men att få med henne slukar hela ens energi. Hon spelar basket två gånger i veckan dock.

Prova att göra som jag gjorde med Maria och hennes familj i första avsnittet av Lyckomaten (se på SVT Play här) – försök att lägga fokus på lek och umgänge istället för att ”nu ska vi träna för det är så viktigt”. Hon spelar basket, säg att du vill att hon lär dig några tricks eller att ni ska kasta från mittlinjen, väl på plats kan de bli spontan rörelse och lek. Låt henne styra. Fråga vad hon vill att ni föräldrar är med på och börja med sådant som hon uppenbart tycker om, som basketen, och ta det där ifrån.

Annons

Anna:
Hej! Tack för att du är så härlig o sprider go energi!

Kanske för känsligt just nu, isåfall förstår jag såklart det, men hur känns det liksom att inte bara skiljas från Kim, utan hela hans familj också?

Har tänkt på det ibland, att om jag o min man skulle skiljas, SÅ konstigt det skulle vara att inte ha kontakt med hans familj som jag såklart känner så väl och har umgåtts mycket med.
Kram!

Svarar på de två liknande frågorna tillsammans här. Förstår inte varför man inte skulle kunna ha en fortsatt bra relation till sitt ex familj. Såklart om det hänt dramatiska saker som gör att man vill bryta upp helt, men är det en skilsmässa utan drama så ser jag inte att man inte skulle kunna ha en fin relation framöver, speciellt när man har barn tillsammans. Jag hoppas och vill tro att vi kommer att ha en fortsatt fin relation framåt. Vi har känt varandra i 10 år och jag älskar dem som min familj, det ändras ju inte nu i den nya situationen. Det känns väldigt förlegat och märkligt att en skilsmässa måste innebära att alla slutar ha kontakt, att folk ska välja sida och att det måste gå till på ett visst sätt. Självklart behövs det tid att landa i det nya och att de nya relationerna får växa fram. Men jag tror och hoppas att vi kommer att landa på ett bra ställe.

Även om du har några bra frukosttips för barn? Dottern är ingen frukostmänniska. Men behöver ju energi för att orka med skolan. Hjälper inte att hon är kräsen heller. Gröt har hon aldrig gillat. Inte ens som bebis. Smoothie får jag i henne. Men gör man det varje dag så tröttnar hon. En ljus macka. Minsta lilla korn så äter hon inte. Tack för en bra blogg och instagram. Och lycka till i din nya lägenhet. Och med allt annat?

Tusen tack! Prova att ge henne i uppdrag att fixa frukosten till hela familjen en helgmorgon. Att hon får styra och göra även där. Ge henne en receptbok för hennes ålder och låt henne fixa pannkakor eller liknande. Involvera och låt henne vara delaktig och stundtals bestämma. På så sätt blir förhoppningsvis maten mer intressant och rolig. När hon gjort helgfrukost kanske hon kan vara frukostansvarig någon veckodag och liknande. Lycka till! Kram!

Annons

L:
Hur har du gjort för att få nya vänner att umgås med i vuxen ålder?

Vågat ta initiativ till att ses och utveckla det till en vänskap om man får feeling för varandra. Fråga om vi ska ses igen och boka upp något så det blir av. Och ägna den nya vännen mycket tid och engagemang så att relationen får frodas och bli på riktigt. När jag och Anja träffades på ett lunchevent för fyra år sedan så klickade det så det small så att säga. Vi bestämde att vi skulle ses på frukost och bokade in den samma vecka plus att jag bjöd med henne på ett event på kvällen så vi sågs på både frukost och middag den dagen och fortsatte boka upp träffar ganska intensivt. På det sättet så lärde vi känna varandra ganska snabbt och etablerade en stark relation som idag är så självklar trots att vi inte ses så ofta som vi vill.

Något du säger hela tiden? 
Att allt är ”sjukt”. Använder det uttrycket orimligt ofta. Använder även ”orimligt” och ”rimligt” rimligt mycket. Svär rätt mycket, speciellt när jag är exalterad.

Vad skulle du välja bort om du var tvungen – hörsel eller syn? 
Så svårt. Ett val man inte vill behöva göra såklart. Men tror att jag hade valt bort hörseln.

Känner du dig ensam efter flytten och hur hanterar du det?

Känner en enorm tomhet när Edith inte är här, men inte ensamhet. Än så länge så är det så mycket att fixa varje ledig stund så det är bara att köra på. Vet inte hur det kommer att kännas den dagen då jag känner mig klar och kan njuta av en kväll i soffan. Då kanske ensamheten kommer, eller så gör den inte det. Om jag skulle känna mig ensam så skulle jag prata med mina vänner. Antingen be någon komma över eller ringa och prata.

Annons

Hur kan en vardagkväll se ut för dig?

När jag har Edith: Hämtar på förskolan vid 16 och cyklar hem för att lämna väska och byta om. Ibland går vi ut direkt igen, ibland leker vi hemma. Käkar vid 18 och förbereder för sängen så hon somnar strax efter 19. Tar en dusch och grejar med saker hemma, packar upp, bloggar eller fixar. Somnar vid 23-00.
När jag är barnfri: Kommer hem, duschar och börjar fixa med grejer. Somnar vid 23-00.

När allt är lite mer färdigt så kommer jag istället att vilja komma hem och gå ut för att röra på mig på något sätt (alternativt landa på yogamattan), laga mat, förbereda smoothie till dagen efter) och ta det lugnt de kvällar jag inte träffar vänner eller går iväg och tränar. Lägga mig tidigt och läsa på spikmattan.

L:
Kul med frågestund. ?
– Favoritgodis?
Alla typer av fikabröd. Choklad. Maräng!

Om du var ett djur, vilket och varför?

Kunde inte komma på något så frågade min projektledare Elin … ett misstag :)))) Hon svarade såhär: Antingen en iller eller en sengångare, tänk dig ett djur mitt emellan de två djuren. Skulle eventuellt säga näbbmus. Eller räv! Du är lite lik en räv. Du kan både vara jättelugn och ”jättefartig” beroende på om du är på eller av. Men du är aldrig så mycket i ytterlägane att du blir de djuren en där i mellan.

Annons

Något man aldrig skulle höra dig säga?

Har någon gått upp eller ner i vikt så kommenterar jag det inte. Det är så förbannat känsligt och även att ge en komplimang är problematiskt eftersom det kan antyda att man kanske inte var lika fin innan eller liknande. Säger gärna att någon är fin, men inte baserat på hur hens kropp ser ut.

 

Läs även:

Annons

 

4 kommentarer till “Svar på era frågor – 03”

 1. Sara skriver: 13 oktober, 2019

  Sista frågan/svaret.. Pratade om detta med en kollega (vikarie) häromdagen.. Hon berättade att hon förra året hade haft mycket ångest och därmed gick upp en del i vikt. Nu när hon mådde lite bättre så hade hon gått ner. Hon hade inte lagt så mycket mer värdering i det mer än att det hade med hennes mående att göra. En tredje kollega hade inte sett henne på jättelänge och hade, så fort hon sett min kollega, utbrustit: MEN DUUU… Guuuud vad du har gått ner i vikt. SÅ FIN DU ÄÄÄÄR. Ställ dig upp så vi får se på dig (framför alla andra kollegor, awkward). Min kollega bara: Nej, jag tänker inte ställa mig upp.. och enda anledningen till att jag gått ner är för att jag mår bättre nu och inte har ångest längre. Den tredje kollegan tystnade rätt snabbt…

  Kommenterar aldrig kroppar heller. Det kan bli så jäkla fel och det är så orelevant. Man vet inte varför någon går upp/ner i vikt. Bättre att fråga hur en person mår istället!


  1. ptfia skriver: 14 oktober, 2019

   Tack för att du delar med dig! <3 Kram!


 2. Irma skriver: 13 oktober, 2019

  Hej fia! Skulle inte du kunna berätta mer om din tid som au pair? För visst var du det, eller minns jag fel..? Lyssnade också om din podd omänskligt för tredje gången nu och är nyfiken på hur det går med din ilska och att vara arg? Så bra podd föriövrigt. Vill också nämna att din blogg är ett skönt, kravlöst och härligt forum som får mig att må bra. Kram!


  1. ptfia skriver: 14 oktober, 2019

   Åh vad glad jag blir! Tusen varma tack! <3 <3 Så fint!!! Självklart. Skriver ett inlägg om det. Kram!


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/personligt/edith-2-ar-idag/