Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Hur skiljer sig mitt privata jag mot mitt professionella jag? Och tips till dig som vill starta podd!

Jag undrar om det här med att ha en podd (är själv sugen på att starta en). Hur kommer det sig att du började podda? Några tips till andra som vill börja? Do’s and don’ts?

Vad roligt! Den växte fram tillsammans med en tjej som heter Nathalie och som då var säljare på Metro (där jag var hälsoprofil). Vi satte ihop konceptet och drog igång den redan 2015. Jag gjorde två säsonger och tappade sedan känslan för det då jag inte fick ihop det tidsmässigt. Tog sedan upp den igen för två år sedan vilket jag är så glad för! Här kommer mina do´s and don´ts:

Annons

Gör:

» Ha ett tydligt syfte och inrikning med podden. Eftersom utbudet är så stort idag så hitta en nisch. En inriktning som paketerar den på ett tydligt sätt.
» Hitta ett namn som är fyndigt, lätt att minnas och som förmedlar vad den handlar om. Min podcast handlar om det ofiltrerade samtalet och heter kort och gott ”Ofiltrerat”.
» Fundera på hur mycket tid du är villig att lägga på podden. Har du den tiden nu och om några månader? Ska du ha gäster i något eller alla avsnitt? Det kommer att ta tid att boka gäster, boka om gäster osv. så räkna med mer tid där. Vem klipper?
» Klipper du själv så tar det mer tid.
» Bestäm hur många avsnitt du/ni planerar. Ska den rulla på eller är det säsongsbaserat? Ska du släppa varje vecka eller mer sällan?
» Behöver du tjäna pengar på projektet? När i tid behöver du börja göra det för att kunna avsätta tiden? Räkna på det och se vart du isåfall kan hitta sponsorer. Kan du kontakta något nätverk? Har du kontakter? Vilka kan du höra av dig till?
» Fundera på hur du ska marknadsföra podden. Har du sociala medier som du kan använda eller känner du någon som kan tänka sig att tipsa?
» Fundera på om du kan gå ihop med något företag från början. Om din podd exempelvis handlar om ekonomi, kan du gå ihop med ett företag som jobbar med just detta och teama ihop er för att du ska ha ett startkapital att röra dig med?
» Bestäm vilken dag den ska släppas på och håll dig till den.
» Se till att den är lättillgänglig och sökbar i podd-appar.

Annons

Gör inte:

» Om du har en poddpartner: Undvik att bli för interna i ert snack. Efter en tid så funkar interna grejer bra där lyssnarna är invigda och har fått lära känna er jargong.
» Var tydlig. Tydlig i budskap, ämne, syfte, paketering osv.
» Tänk ”det är okej om ljudet är lite dåligt i början”. Investera i bra ljud från start annars är det lätt att bli bortvald direkt.
» Ha inte för långa avsnitt. 30-45 min är ofta lagom. Tajta till och klipp bort överflödigt snack. Skippa kallpratet som ”vad har du gjort i veckan och liknande”.

Gillar dina texter starkt, du sätter verkligen orden så bra. Gillar även dina stories på Instagram. Och din lägenhet! Så fin. Jag undrar om du tycker mest om kanel- eller kardemummabullar?

Tusen tack! Vad fint!! <3 Kanelbullar alla gånger. Hade en liten utsvävning under graviditeten då jag blev besatt av kardemummabullar men förutom det så föredrar jag alltid kanelbullar.

Annons

Hej! Du har sagt det förut men vad heter dina glasögonbågar? 

De är köpta på Specsavers och heter Osiris Dazzing.

Vad är ditt favoritpålägg på macka? Rostat eller orostat? Vilket är ditt favoritsmör?

Älskar att rosta mackor, men äger just nu ingen brödrost så rostar bröd i ugnen vilket fungerar fint. Älskar creme cheese, olika ostar (gärna en kryddig variant som Gruyere men tar lika gärna en klassisk gräddost). Älskar smör överlag! Allra helst riktigt smör.

Annons

Hej Fia och tack för ett inspirerande och igenkännande innehåll i din blogg och podd!
Jag är en trogen läsare och lyssnare som önskar läsa mer om hur du tänker kring distansen till dina föräldrar/Ediths morföräldrar? Hur påverkas din/hennes relation av distansen och hur gör du idag?

Tusen tack! <3 Intressant fråga. Jag önskar såklart att vi bodde närmare varandra (mina föräldrar bor i Hedemora och vi i Stockholm så det tar knappa två timmar med tåg), men upplever inte att relationen påverkas negativt av distansen. Jag flyttade från Hedemora för 2007 så vi har vant oss med avståndet. Vi pratar på Facetime flera gånger i veckan – vilket jag märker gör att Edith har en väldigt nära relation till både mormor och morfar och även farmor och farfar som bor i Halmstad. Vi försöker att ses i vart fall varannan månad och oftare på semestrar och högtider. Det är aldrig några problem när de är barvakt trots att vi inte ses oftare och det tänker jag att vi kan tacka facetime för. Man blir nära trots det geografiska avståndet.

Som småbarnsförälder till en 6-månaders skulle jag vilja veta hur föräldralivet påverkade och har påverkat dig som person, dig som företagare och din förra relation på gott och ont. Tack Fia för att du finns! ?

Stort grattis till bebis! Hittade ett inlägg med rubriken ”Så har jag förändrats av att få barn” som jag skrev för 1,5 år sedan och det var intressant läsning. Kan göra ett inlägg med samma rubrik på hur jag ser på det nu. Återkommer med det. Lyfter hela din fråga i ett eget inlägg alltså. Kram!

Annons

Jag skulle även gärna vilja läsa/höra dig förklara skillnaden mellan privata och professionella Fia och hur dina tankar kring det ser ut.

Ännu en intressant fråga! Jag vill alltid vara mig själv så jag tror och hoppas att mina vänner känner igen mig när de ser mig i mitt jobb och att ni som följer skulle känna igen mig om vi träffades i ett privat sammanhang. Den mest uppenbara skillnaden är nog att jag är lite mer rivig, eller vad man ska kalla det för, i verkligheten än vad man ser i mina kanaler – men det kommer fram mer och mer via storys i och med att det är rörligt. Blogginläggen är ju uppbyggda på ett lite annat sätt där det blir mer fokus på ett ämne. Men känner att jag börjar hitta ett sätt att få fram det även i texten såhär efter tio år, hallelujah. Är ju väldigt personlig i mina kanaler och samtidigt så har jag stor integritet och känner tydligt vart mina gränser går. Hm. Det här är svårt att svara på det här själv märker jag. Kanske kan ni ge någon input i vad ni tror så kan jag ge respons på det?

Läs även: 

Annons

2 kommentarer till “Hur skiljer sig mitt privata jag mot mitt professionella jag? Och tips till dig som vill starta podd!”

  1. Hanna skriver: 21 mars, 2020

    Nu när jag läser detta inlägg kommer jag att tänka på podden Omänskligt som jag lyssnade på under mina promenader när jag var sjukskriven för utmattningsdepression 2017/2018. ÄLSKADE hur den gav mig stöd, pepp och perspektiv på saker och ting och framförallt älskade jag att lyssna på din RÖST. Så lugn och trygg och vettig. Rekommenderar fortfarande den podden till de som drabbats av psykisk ohälsa. Så TACK för den! ❤️


    1. ptfia skriver: 21 mars, 2020

      Åh. Men tack snälla <3 Det värmer så mycket! Stor kram till dig! <3 <3


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/dagens-paminnelse/sa-kan-vi-anvanda-tiden-hemma-till-nagot-meningsfullt/