Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Då hade jag blivit helt orimlig som människa

ptfiabloggs-2 Är du alltid öppen när någon frågar hur det är eller hur du mår? Det känns som att så många förväntar sig ett ”det är bra” även när det inte är så, att det ofta blir mer en artighetsgrej mer än en genuin undran.

Annons

Det beror vem som frågar. I många sammanhang så är det väl mer en artighetsfras och då brukar jag säga ”bra tack” eller om det inte är bra säga ”tack, själv då” och bolla tillbaka. Är det vänner, familj och personer som genuint bryr sig så svarar jag mer utförligt och berättar ärligt. Berättar såklart inte allt för alla, en del kan jag säga att det är helt okej eller inte så bra utan att gå in på detaljer och några få får veta allt. Så det varierar men vill ändå vara sanningsenligt och inte påstå att det är supertoppen om det inte är det, men samtidigt behålla integriteten och inte berätta allt för alla.

Annons

Jag är den typen av människa som känner att jag verkligen behöver din blogg. Alltså, dina tankar ord är lite av en guru i livet som är så ärliga och bra. Min fråga nu: kan de ibland kännas jobbigt att vara den typen av positiv förebild som du är och som bidrar till människors psykiska OCH fysiska hälsa?
Och jag menar också positivt i den bemärkelsen att du vågar lyfta de jobbiga också. Förlåt för flummig fråga; hoppas du förstår vad jag menar ?

Åh. Wow. Tack snälla för den otroliga komplimangen. Det är så stora ord att jag blir helt varm och generad, men tusen tusen tack för dina ord!! ♥ Det kommer ju meddelanden och kommentarer varje vecka med beröm, pepp och livshistorier som berör och lyfter mig, men det är svårt att ta in att det är verkliga människor som skriver. Jag förstår inte att människor ser på mig och det jag gör på det sättet, är ju bara en vanlig människa med ett lite ovanligt jobb. Och det kanske är tur för då hade jag nog tappat fotfästet och blivit helt orimlig som människa.

Jag undrar om du trivs i nya lägenheten? Var det rätt val att köpa den? Längtar du bort till ett nytt boende? 

Det är skönt att ha större och fantastiskt att Edith nu har ett eget rum. Känner väl att jag inte riktigt bott in mig eftersom jag flängt så mycket i jobbet hela våren och inredandet har stannat av lite. Jag älskar att bo i Hammarby Sjöstad och trivs väldigt bra i det området, sedan längtar jag ju efter att bo närmare naturen och på ett annat sätt men som livet ser ut nu så är det inte aktuellt än. Hade jag fått drömma fritt så hade jag ju bott i ett hus vid Sickla sjön men de ligger långt över vad vi har råd med.

Annons

Vi bor också nybyggt i stan med ett barn, som visserligen är mycket yngre än Edith, och visst, det är praktiskt, men ibland längtar jag till något med lite mer själ och kanske också utrymme utomhus. Ett hus helt enkelt. Hur ser du på att Edith ska växa upp i stan?

Jag vill egentligen inte att Edith ska växa upp i stan. Hade jag kunnat välja fritt så hade vi bott i hus med trädgård i ett område där barnen springer mellan staketen för att leka med sina vänner, som jag själv är uppvuxen. Men som verkligheten ser ut just nu så bor vi bäst där vi gör. Vi har inte råd med ett hus närmare stan och jag vill inte sitta timmar i bilköer. Framöver så skulle jag gärna bo annorlunda, men hur och var får tiden utvisa.

Hur ser du på hetsen att man ska ställa sitt barn i skolkö så tidigt i Stockholm. Vissa gör det på BB redan… Har ni ställt Edith i skolkö?

Gudars. Har inte ens orkat sätta mig in i det där. Har hört att folk ställer nyfödda i skolkö men vi har inte gjort det. Har svårt för hela den här grejen att man ska gå på någon fancy överklass-skola ”för att knyta rätt kontakter som hon kan ha nytta av som vuxen”. Som det ser ut nu kommer hon alltså få på en helt vanlig kommunal skola i närheten av vårt hem, men hittar vi någon skola där allt känns rätt där hon måste stå i kö så får vi såklart ställa henne i den. Men hela den där mingel-grejen vill jag inte pracka på henne.

Annons

Vad har ni för vagn till Edith just nu? Den ser smidig ut på bild är den det?

Vi har precis börjat med en lättare resevagn eller vad man ska kalla det för, från Eloide Details. Supersmidig när man ska gå kortare svängar, iväg till köpcenter eller packa in i bilen. Vi har även en löpvagn från Thule, eller det är en sådan där multivagn som man även kan sätta på cykeln och åka skidor med, men vi springer mest med den än. Och den ”riktiga” vagnen, en Thule Sleek. Herregud, ja vi har tydligen tre olika vagnar för olika tillfällen.

 

Annons

2 kommentarer till “Då hade jag blivit helt orimlig som människa”

 1. emma skriver: 4 maj, 2019

  En naturlig följdfråga då: vad hände med britaxen?
  Min pojk är ett år snart och vi (jag) funderar på om vi ska utöva vagnsortimentet här hemma, eller om vi helt enkelt ska ha vår
  Buffalo och slita den med hälsan? Har aldrig riktigt riktigt gillar den nämligen.


  1. PT-Fia skriver: 5 maj, 2019

   Vi fick möjlighet att prova Thules 🙂 Kan rekommendera att köpa en lättare resvagn/sulkyvagn när han blir lite större och börjar gå, så smidigt att ha när man är iväg kortare sträckor när de också går en del själva. Kram!


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/fias-vardag/den-kommande-veckan/