Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon gör podcasten Ofiltrerat och syns regelbundet i SVT Morgonstudion. I bloggen delar hon med sig vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning, tankar om hälsa och den bisarra prestationshetsen vi lever med.
Annons

Jag var sjuk i Corona – såhär var det för mig

Annons

Jag blev sjuk i början på juni och misstänkte ganska snabbt att det var Corona. Var sjuk under två veckor och isolerade mig i min lägenhet. Förra veckan fick jag det bekräftat när resultatet på mitt antikroppstest kom: Antikroppar påvisade. Jag har haft Covid 19.

Annons

Har fått så många frågor under den senaste månaden så sammanställer allt i det här inlägget. Det här är min upplevelse av det hela. En av tusentals. Fråga gärna i kommentarsfältet om det är något mer ni undrar över.

Annons

Vilket antikroppstest tog du? Hur länge väntade du med att ta det? 
Bokade tid via 1177 och provet togs via blodprov (de tog ett rör blod från armvecket). Väntade prick tre veckor efter sista symtom med att ta det.

Hur kändes det när du började få symtom? Vilka symtom hade du? 
Det började med ont i halsen. Jag trodde då att det var min pollenallergi eftersom mina tabletter var tillfälligt slut och halsont är det första jag känner av när jag missar ta tabletterna. Kände mig mer och mer matt i kroppen, blev enormt trött och tung i huvudet. Fick feberkänningar men ingen feber och sedan värk i kroppen. Den tunga och ansträngda andningen kom först efter några dagar och lukt och smakbortfall kom först efter ytterligare några dagar – nästan en vecka efter om jag minns rätt.

De jobbigaste symtomen var värken i kroppen och andningen. Värken var så illa att jag ville krypa ur mitt eget skinn när den kom krypandes i takt med att smärtstillande slutade verka och aningen var lurig. Som frisk och vältränad så var det ovant att känna att det var rejält ansträngt att dra djupa andetag och ansträngande att bara ligga ner. Hade ingen feber och ingen hosta.

Annons

Var det väldigt jobbigt med andningen? Var du rädd? 
Det var jobbigt och ansträngande men inte värre än att det gick att hantera. Jag kände mig inte rädd men hade stor respekt för att det kunde utvecklas hur som helst och jag tog det på allvar. Fick anledning att fundera på hur en eventuell ambulans skulle komma in i lägenheten eftersom jag har säkerhetsdörr med många lås och uppdaterade vänner och familj med status regelbundet. Berättade hur länge jag tänkt sova på morgonen så de inte skulle bli oroliga om jag inte hörde av mig på många timmar. Tänkte en del på det faktum att det är annorlunda att vara sjuk nu när jag lever själv och hur man gör om jag blir akut sjuk och ingen vet om det eller om jag svimmar av när Edith är hemma eller liknande. Sådant som man tar för givet när man lever med någon.

Tog du inte ett test som visade negativt när du var sjuk? 
Det stämmer. Jag beställde ett ”hemtest” hos 1177 samma dag som de släpptes så fick hem ett test där jag skulle topsa bak i svalget. Det hämtades och provsvaret visade negativt. Många läkare och annan vårdpersonal skrev till mig på instagram och berättade att de har mängder med Covid-patienter som testar negativt flera gånger och att det är vanligt med falska negativa tester. Det kanske låter flummigt men någonstans så kände jag i kroppen att det här inte var en vanlig influensa, visste så starkt att det måste vara Corona så fortsatte behandla mig som att det var det och fortsatte vara isolerad trots negativt test.

Fick Edith några symtom och var ni rädda att hon skulle ta det till sin pappa? 
Hon och hennes pappa var symtomfria vilket gjorde att hon var hos båda under tiden (hos mig i den mån jag orkade). Om det var rätt eller fel vet jag inte, men vi tog det dag för dag och gjorde det som kändes rimligt där och då med de rekommendationer som fanns.

Annons

Har hört att många fått ångest av alla symtom och varit rädda. Upplevde du detta? 
Jag upplevde ingen ångest och kände mig lugn. På min vakt såklart, men tog inte ut något i förskott. Vet sedan tidigare att jag blir kall och lugn i pressade situationer – om nu kan likna detta vid en sådan eftersom man vet att det kan gå åt skogen och viruset är så farligt och oberäkneligt – och det följde samma mönster nu. Kände mig inte stressad eller ångestfylld men väldigt uppmärksam och hela tiden beredd på att läget kunde förändras, men utan att stressa upp mig innan det hade hänt.

I Träningspodden menar många att mensen har påverkats av Covid-19. Är det något du märkt? 
JA! Skulle haft mens i början på juli och den har ännu inte kommit. Blev först nojig över att jag skulle vara gravid men känner inga sådana symtom och tänkte att det enda som är annorlunda är ju att jag var sjuk så kanske kan det bero på det. Lyssnade på avsnitten om detta och känner mig stärkt i att det är Corona som påverkat mensen. Så läskigt och sjukt. Ska den alltså hoppa över månad såhär för första gången i livet? Har ni som varit sjuka i Corona märkt att mensen påverkats?

Vet du hur du blivit smittad? 
Nej. Har fått den här frågan så många gånger och har en teori men man kan ju såklart inte veta säkert.

Annons

Hur mår du nu? Dippar du fortfarande i energi? Hur känns lungorna? 
Bättre tack och lov. De första veckorna efter att symtomen försvann var hemska. Energin rasade flera gånger om dagen och jag upplevde hjärntrötthet. Hade svårt att fokusera och hade ett enormt behov av sömn. Funderade flera gånger på om jag kanske kört på för hårt den här våren ändå och börjat få symtom på utmattningen igen. Nu när det gått ytterligare några veckor så vet jag att det är Corona som spökade och att det tar tid att återhämta sig. Fick ju också låsningen och stelheten i rygg och nacke en vecka efter att jag blev frisk och det är flera som skrivit att de upplevt samma sak så verkar vara vanligt. Lungorna känns som vanligt till vardags. Har ännu inte vågat anstränga dem med mer än promenader då flera skrivit att de blev akut sämre igen när de skyndade igång för snabbt med promenader och träning. Låter det ta tid och känner in dagsformen. Överlag så känner jag mig inte sådär extremt trött den senaste veckan så förhoppningsvis har det börjat vända.

Är tacksam över att det gick så bra som det gick. Trots att det var jobbigt och märktes på kroppen att det var krävande både under sjukdomen och flera veckor efter så upplever jag att jag kom lindrigt undan och att jag återhämtat mig väl. Är tacksam över att ingen mer i min direkta närhet blev smittad. Är bara en person som blev sjuk samtidigt som jag och vi sågs några dagar innan – båda var då symtomfria så om någon av oss smittade den andra så smittade den innan den fick symtom och inte visste att den var sjuk? Eller så fick vi det från två olika ställen och ändå lyckades tajma att våra symtom bröt ut samtidigt några dagar senare. Vi lär aldrig få veta men det är märkligt allt det där, därav att jag inte riktigt kan svara på vart jag blev smittad.

Puh. Världens längsta inlägg. Kram!

Annons

 

23 kommentarer till “Jag var sjuk i Corona – såhär var det för mig”

 1. Marlen skriver: 22 juli, 2020

  Orolig för att du var gravid???
  Är det nåt du inte berättat för oss?


  1. ptfia skriver: 22 juli, 2020

   Det är väl alltid en kvinnas första tanke när mensen är sen, även när man vet att man inte är det 🙂


   1. Marlen skriver: 23 juli, 2020

    Nja. Tror inte på jungfrufödsel à’la jungfru Maria så jag är ganska lugn gällande eventuell graviditet när min mens uteblir så länge jag inte hamnat i situationer där
    jag kan bli gravid.


    1. ptfia skriver: 23 juli, 2020

     Det är också för att du är man och själv inte har mens. Vill påstå att det är en rätt vanlig känsla för menstruerande personer att automatiskt gå till ”shit är jag gravid”-tanken när mensen är sen oavsett om man varit aktiv eller ej så att säga. Det är så inpräntat i oss.


     1. Empan skriver: 23 juli, 2020

      Haha den tanken kommer ju alltid även om man vet att man ej legat sedan DACKEFEJDEN😂


     2. ptfia skriver: 23 juli, 2020

      Haha eller hur!


     3. Marlen skriver: 23 juli, 2020

      Jag är inte man utan har mens 1 gång i månaden som de flesta kvinnor. men vi tänker väl olika, inget illa ment


     4. ptfia skriver: 23 juli, 2020

      Förstår att det inte är illa menat. Antog att du är man eftersom du skrev den här kommentaren 2018: ”Hej
      Som pappa undrar jag om inte din man tycker det är jobbigt att vara utan er dotter när du är iväg? Han var väl varken med i Kanada, på sin träningsresa eller nu till Hedemora? Hur ser ni på detta?”


     5. Frida skriver: 23 juli, 2020

      Ahahahahah- såååå AVSLÖJAD ”Marlen” 😂 grymt svarat Fia!


   2. Eva skriver: 23 juli, 2020

    Haha ! Jag mådde illa igårmorse när jag borstade tänderna.. tänkte.. kan jag vara gravid??? Är 57 år och i klimakteriet 😂Det var första tecknet när jag väntade sonen som är 32 år nu❤️


   3. Eva skriver: 23 juli, 2020

    Haha ! Jag mådde illa igårmorse när jag borstade tänderna.. tänkte.. kan jag vara gravid??? Är 57 år och i klimakteriet 😂Det var första tecknet när jag väntade sonen som är 32 år nu❤️


  2. Marlen skriver: 23 juli, 2020

   Haha. Då förstår jag att du utgick från att jag var man. Det är min man som ställde den frågan. Vi hade en diskussion när du skulle åka iväg med dottern, min man kände att han hade haft skitsvårt för en sån lösning.
   Vi brukar använda samma mailadress när vi skriver online men jag förstår absolut att du blev misstänksam. Jag får be om ursäkt för otydligheten


   1. ptfia skriver: 23 juli, 2020

    Hehe, då är jag med! Inget att be om ursäkt för, fick bara inte ihop det 🙂


 2. Sandra skriver: 22 juli, 2020

  Skönt att det ändå gick så väl som det låter som att det gjorde 🙏. Som svar på din fråga: Min mens påverkades inte. Hade inget hormonellt preventivmedel och konstaterade antikroppar såhär några månader efter. Sannolikt var att jag var sjuk i skiten i slutet av mars.

  Tack för en fin blogg! Helt klart en av dagens höjdpunkter när jag går in här. Tack ❤️


  1. ptfia skriver: 22 juli, 2020

   Tack för att du delar med dig! <3 <3 Kram!


 3. Sanna skriver: 22 juli, 2020

  Vet att detta handlar om Covid men rädd för att du var gravid? Dejtar du?😉


  1. ptfia skriver: 22 juli, 2020

   Det är väl alltid en kvinnas första tanke när mensen är sen, även när man vet att man inte är det 🙂


 4. Jessica skriver: 23 juli, 2020

  Tack för – som alltid – en jättefin blogg, och tack för att du delar dina erfarenheter! Jag var sjuk i maj och tappade bla lukt och smak och de är ännu inte helt tillbaka. Fick inte testa mig för pågående sjukdom då och antikroppstestet i juli var ’ej bedömbart’. Är dock ganska övertygad om att det var covid. Har funderat på det där med mensen som nu varit mycket tidigare än förut (annars alltid väldigt exakt), så kändes lite mindre ensamt att läsa att flera noterat att den är annorlunda. Tack igen för bra inlägg och trevlig helg!


 5. Sp skriver: 23 juli, 2020

  Är precis inne på sluttampen av vad jag tror är Corona. Så skönt att lösa om konstiga grejer som mensen. Hade panik i helgen över att den var en vecka sen men nu förstår jag!
  Har även svinont i nacken och lönt någon konstig låsning i bröstmuskulaturen.
  Hade inte tänkt göra ett Corona test, men kanske borde!
  Nu fortsätter vi att kurera oss!


 6. Anna skriver: 23 juli, 2020

  Hade Corona i början av april. Bekräftad med antikroppstest. Hade ett lindrigt sjukdomsförlopp på 2 veckor men är fortfarande inte helt återhämtad. Har varit svårt att återfå kraft och ork, försöker bygga upp min kondition igen vilket äntligen börjar ge resultat. Mensen kommer som vanligt. Har ibs och dessa symptom har blivit betydligt mindre efter covid utan att jag ändrat kosten vilket är fantastiskt. Har även en medicin som jag ätit i många år där mina värden nu är normala utan medicinen, vilket är underligt. Däremot har jag problem med att huden hettar och bränner.


 7. Hanna skriver: 23 juli, 2020

  Vad skönt att höra att du mår bättre nu! Gällande mensen så upplevde jag samma när jag för några år sedan var väldigt sjuk i influensa (alltså inte corona, men ändå). Efter att jag tillfrisknat blev min nästkommande cykel rubbad och mensen var inte sig lik. Cykeln därpå ordnade allting upp sig. Pratade med barnmorska om det och det verkade vanligt att mensen blir knas efter att kroppen gått igenom en sådan stor ”pers” som en influensa kan innebära.

  Tack för en bra blogg!


 8. Angelica skriver: 24 juli, 2020

  Du nämnde Liknande utmattningssymptom O funderar här hemma. Har haft från o till denna veckan sådanna symtom trött, matt tryck i huvudet precis som när jag vart på väg in i väggen el haft det mycket i huvudet ett tag… är det Corona el utmattning månne tro??? Myror i skallen kan man säga, o lite döv, precis som jag kan känna vid utmattning. Får väl göra test nästa vecka ifall det håller o sig. Tråkigt att hålla sig isolerad bard ifall det om en Vecka visar sig att inte vara Corona…Testar med några glas bubbel ikväll! Går känslan över då är det väl dags att lugna ner sig! 😂


 9. Julia skriver: 26 juli, 2020

  Vad skönt att du mår bra.
  Va själv sjuk i all världens konstigaste symptomer 😳 allt utom feber och hosta. T o m min tunga blev lila! Och ja min mens föesvann direkt när jag misstänkte corona. Mådde dåligt i ca 8 v. Jepp mensen kom tillbaka och antikropptest gjort. Allt känns bra. Förutom torr i hals/näsa/öron/ögon. Ingen vet varför…
  Ta hand om er🌺


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/sommardagbok/hej-sommarlovet-ar-over/