Sofia ”PT-Fia” Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är programledare, föreläsare, författare, PT och influencer med hälsa i fokus. Hon syns i SVT Morgonstudion och programleder podcasten Ofiltrerat . I bloggen delar hon med sig av vardagen som ensamstående mamma med eget företag, sina erfarenheter av utmattning och tankar om välmående, livet och helheten.
Annons
Annons

Nu ska vi fortsätta jobba hemifrån – hur känner du?

Annons

I veckan kom de nya restriktionerna – eller nygamla får man väl säga såhär långt in i pandemin. Alla som kan ska jobba hemifrån igen. Mängder med grejer ställs in och vi tvingas igen tillbaka till det digitala. Att jobba hemifrån verkar ha varit en vattendelare från start. Många upptäckte det fantastiska i att få mer tid hemma, slippa pendla, slippa sociala delar och få en annan frihet. Andra lider av ensamheten, bristen på det sociala och behöver sammanhanget som den fysiska arbetsplatsen ger.

Annons

Jag tillhör de sistnämnda. Den som mår bäst av att åka iväg till en arbetsplats och som behöver sammanhang och det sociala för att både må bra och leverera bäst på jobbet. Samtidigt så gynnas mitt jobb av detta då det leder till många uppdrag inom friskvård.

Hur som helst. Låt oss samlas här en stund. Till dig det berör: Hur känner du för att jobba hemifrån igen? Har ni knep som förgyller mer tid hemma? Behöver du skriva av dig kring situationen i stort?

Annons

Personligen så vill jag försöka anamma det än mer den här gången och hålla i rutinerna så mycket som möjligt. Har lärt mig att jag behöver det sociala (på det sätt som går) och ha en tydlig agenda med hållpunkter för dagen när jag jobbar hemifrån. Samlar era tips och tankar i ett eget inlägg sen.

 

23 kommentarer till “Nu ska vi fortsätta jobba hemifrån – hur känner du?”

 1. Erika skriver: 14 januari, 2022

  Jag älskar det! Kan göra 20 knäböj som paus när jag vill utan att någon kollar konstigt på mig, kan promenera på lunchen varje dag trots att det kräver varma kläder, sträcka ut ryggen på yogamattan osv. Mår jättebra av att inte bli störd hela tiden och ha en lägre ljudnivå (jobbar i öppet kontorslandskap annars vilket gör mig väldigt trött).


 2. Cecilia skriver: 14 januari, 2022

  Jag har under de här åren av hemarbete känt mig väldigt ensam och vilsen 🥺 Känns som jag har tappat bort mig själv litegrann, då jag inte har någon som speglar mig varje dag som jag annars får på ett kontor. Känns meningslöst på något sätt. Nu ska jag börja på nytt jobb och är rädd för att det här ska fortsätta i det oändliga och att jag inte kommer in i gemenskapen på det nya.


 3. M skriver: 14 januari, 2022

  Instämmer i allt som Erika här ovan skriver. Och älskar att jobba hemifrån pga trivs verkligen inte med mina kollegor….. får chans att distansera mig från galenskapen på arbetsplatsen


 4. Emma skriver: 14 januari, 2022

  Både och, här, vissa dagar skriker kroppen o sinnet efter det sociala och allt det innebär att åka iväg till ett jobb, andra dagar är jag tacksam att slippa stressen, träffa kollegor mm.


 5. Mandy skriver: 14 januari, 2022

  Fyfan va tråkigt! Så känner jag 🙈

  Det är verkligen inte min grej. Gillar inte att allt är på samma plats och att min lägenhet blir förenad med jobb. Vill kunna gå hemifrån och snacka med folk, det ger energi. Men däremot flexibiliteten att kunna lägga upp det lite som man vill och ha lättare för att hinna med grejer efter jobbet.


 6. A skriver: 14 januari, 2022

  En klar fördel med hemmajobbet är att vi börjat ha avklädda ”luncher” i sängen när barnen är på förskolan ❣Så härligt och lustfyllt för när barnen väl somnat på kvällen brukar serier i soffan hägra .


  1. Sara skriver: 14 januari, 2022

   Så brukar vi också göra på lunchen ❤️☺️ Passar bra för oss med tonåringar som aldrig lägger sig på kvällen 🙃☺️


 7. Sofia skriver: 14 januari, 2022

  Jag tycker det känns väldigt jobbigt med nya restriktioner men jag jobbar inte, jag är föräldraledig. Ända sedan pandemin började har jag antingen varit föräldraledig eller jobbat hemifrån (FL, jobb och nu FL igen) och det börjar tära på mig. Känner mig ensam och isolerad.


 8. Sofia skriver: 14 januari, 2022

  Jag tycker det är jätteskönt att få jobba hemifrån. Vet inte om jag hade varit kvar på mitt jobb fortfarande om det inte vore för pandemin som gav mig en räddning i och med hemmajobb. Innan ägnade jag 2 timmar varje dag åt att pendla till och från jobb, jobbade i öppet kontorslandskap och kände mig så otroligt dränerad efter varje arbetsdag. I princip varje lördag hade jag lätta ångestkänslor och var helt slut efter veckan som gått, så det kändes som att jag bara fick en dag/vecka där jag var ledig och orkade göra någonting roligt. Nej, det livet passade inte mig alls. Men har full förståelse för att vissa känner raka motsatsen. Jag hoppas verkligen att många arbetsgivare kommer bli mer flexibla gällande att arbeta hemifrån även efter att alla restriktioner lättats.


 9. Anna skriver: 14 januari, 2022

  Passar inte mig alls med hemarbete tyvärr. Blir alldeles för mycket tid framför skärmen och för långa dagar. Förstår inte alls de som tycker att det är mer effektivt. För mig är det tvärtom. Jag behöver träffa folk och trivs mycket bättre i fysiska möten (loggar lätt ut och dagdrömmer i möten på distans). Har tyvärr inga bra tips 🙈. Vill bara att allt ska gå tillbaka till förut…pre-Corona. Och ser till att ha en anledning att vara på jobbet så fort jag får!! Om jag inte hinner ut en promenad på morgonen så fastnar jag framför datorn och då blir det väldigt stillasittande (är egentligen en aktiv person). Så det behövs nog att många arbetsgivare köper in pass av dig Pt-Fia!


 10. Ninni skriver: 14 januari, 2022

  Är lärare på stor högstadieskola, idag var vi minst 200 pers i bamba och man kan säga att 14-åringar inte direkt kan hålla avstånd… Ingen möjlighet att jobba hemma, men känns ju verkligen som om det är min arbetsplats som till slut kommer att ge mig covid…


 11. Johanna skriver: 14 januari, 2022

  Också en till lärare här. Märkligt med pandemi på fritiden men inte på arbetet, om man säger så…

  Och retar ihjäl mig på sådana som jobbar hemma (har ett lass vänner och bekanta som gör såhär) om absolluuuuit inte vill till kontoret. Men sen träffa vänner och shoppa och även ha barn hemma på besök när man själv är snuvig.. jävla dubbelmoral känner jag och noll respekt mot oss lärare som tar emot alla barn.

  Jag förstår att hemarbete slitit särskilt på ensammare personer.

  På mig har det slitit i att vara i en så utsatt yrkesgrupp.

  Tar pandemin någonsin slut..? 🙁


 12. Jess skriver: 15 januari, 2022

  Jag tycker det är helt okej, tycker för det mesta att det är ganska skönt. Saknar kontoret ibland men accepterar läget.

  Några lärdomar (från person utan barn vars sambo inte jobbar hemifrån):
  – Gå upp i tid, ät frukost vid köksbordet. Rulla INTE ur sängen 07:50 och tryck i dig gröt framför datorn
  – undvik mjukisbyxträsket, klä dig skönt men hyfsat ordentligt
  – bjud in kollegor på en spontan digital kaffepaus då och då
  – försök röra på dig lite varje dag, kom ut från lägenheten. Har du en kompis i närheten så boka in en promenadträff, eller erbjud dig att gå ut med grannens hund
  – gör nåt för markera att du slutat jobba för dagen. Promenad, plocka undan laptop & mobil från skrivbordet etc.
  – se till att ha en vettig arbetsplats och utrustning
  – viktigast: utnyttja tiden du slipper lägga på pendling till något som du tycker är roligt eller givande. Jag lärde mig att sticka, försöker bli bättre på att måla, övade in början av koreografin till Beyonce’s Single Ladies (bakom noggrant neddragna persienner). Förstår att det är svårt för många, men försök använda tiden och njut av den. En dag har vi inte kvar dessa oceaner av tid i våra hem och då tror jag att många av oss kommer sakna den.


 13. Martina skriver: 15 januari, 2022

  Jag tackar livet för att jag fick jobb innan pandemin bröt ut så min arbetslöshet är ett minne blott. Hela mitt vuxna liv gick jag arbetslös. Därav tacksam över att under dessa två år har livet varit som vanligt. Åker till och från jobbet, tränar som vanligt så allt är ”som vanligt” även om vi i stunden har många sjuka på jobbet och många sedan länge, gått på boxningen med Corona kanske jobbar hemifrån så det har kommit dit nytt folk. Och väldigt tacksam och skönt att faktiskt se andra har det dåligt. vara arbetslösa. Inget ont i det bara att ingen kan föreställa sig med en diagnos och söka jobb är enkelt(har det därför har det varit svårt att hitta en arbetsgivare som är villig anställa mig men som sagt träffat min nuvarande chef och fått fast anställning efter mina behov precis som jag efterfrågat. Så det är lättare att byta jobb, få ett annat jobb för dom som blivit drabbade av pandemin.


 14. Anna skriver: 15 januari, 2022

  Jag jobbar som högstadielärare och fasar nu för att vi troligen kommer att gå på fjärrundervisning igen från och med måndag. Tack och lov blir det nog inte mer än ett par veckor denna gång. Det positiva med att jobba hemifrån är att man får mer sömn/vila och kan till och med ta en powernap om det behövs, man kan förlägga träningen utomhus när solen skiner eftersom man kan ta sig ut mellan två lektioner och sitta i svettiga kläder under nästa lektion. Men det jobbiga är att jag lätt småäter hela dagarna, jag blir tröttare och får mer nack/ryggont av att sitta på en stol hemma än att vara i klassrummet och gå fram och tillbaka till mitt skrivbord, klassrum, personalrum och bilen, och jag saknar det sociala med arbetskompisar Och det jobbigaste av allt är att man tappar kontakten med många elever som gömmer sig bakom skärmarna och gör annat. Kunskapsmässigt tappar eleverna mycket vid fjärrundervisning och det skaver också. För mig tar också fjärrundervisning mycket mer energi för varje lektion än att vara i klassrummet.

  Jag har tills förra läsåret ibland önskat och varit lite smått avundsjuk på dom som jobbar hemma för att dom kan styra dagen mer, men åh vad jag njuter nu när jag parkerar utanför skolan, pigg och glad och får gå upp till mitt skrivbord, skoja med kollegor och gå till klassrummet och möta eleverna. Det är också jätteskönt vid arbetsdagen slut att lämna jobbet och åka hem, sitta en stund för mig själv i bilen och lyssna på en podd och andas ut och ladda för en springtur när jag kommer hem. RUTINER – som jag älskar det.

  (PS. Nu har jag inte heller lyft nackdelarna med att barnen kanske också jobbar hemifrån samtidigt – fy tusan vad påfrestande att peppa dom och hjälpa dom samtidigt som man ska peppa eleverna och göra ett bra jobb- hej utmattning, here I come! – känns det som.)


 15. Caroline skriver: 15 januari, 2022

  Det är väl inte restriktion om att jobba hemma,bara ett råd och det har det varit ett tag.


  1. Erika skriver: 17 januari, 2022

   Det beror på, i statlig verksamhet har arbetsgivaren ett tydligt uppdrag att hela tiden öka antalet medarbetare som arbetar hemifrån (när rekommendationerna gäller).


 16. Anonym skriver: 15 januari, 2022

  En förskollärare här, som alltid älskat att få vara med barnen på jobbet, men som just nu faktiskt är helt totalt jävla slut. På den nivån att jag inte känner igen mitt nya vresiga jag med dåligt tålamod och noll ork till att göra något efter arbetsdagen.

  Den här pandemin har lämnat en redan överbelastad yrkesgrupp helt åt sitt öde. Iom alla restriktioner så har det fattats alldeles för många kollegor varje dag mot vad man bör behöva klara av. Hela förra veckan jobbade jag själv med 19 4-åringar. Sprang runt som ett jehu och hann inte ens gå och kissa. Trots att det gått ut mail om hur läget ser ut på förskolan väljer föräldrar ändå att lämna in snoriga barn och friska syskon. Helt sjukt. Den stora arbetsglädje jag alltid känt är helt bortblåst och jag sörjer den ofantligt mycket.


  1. Erika skriver: 17 januari, 2022

   Ni förtjänar en bra arbetsmiljö, varje dag! Så tråkigt att höra hur situationen påverkar dig negativt och att glädjen för arbetet försvunnit. Kram!


 17. Ia skriver: 16 januari, 2022

  Jag är så glad att få jobba hemma igen, min arbetsplats skickade hem oss redan i dec när rekommendationen kom tillbaka. Så skönt att pussla mindre med hämtning/lämning på skola när man slipper restid. Tyst. Lättare att få svar av kollegor då de ofta kan svara på mail även om de sitter i Teamsmöte jämfört med möte på kontoret. Kunna slänga in en tvättmaskin. För att strukturera går jag upp samma tid varje dag, äter frukost innan jag börjar jobba. Lunch samma tid varje dag. Dator avstängd, ingen jobbmail i mobilen när arbetsdagen är slut.


 18. Frida skriver: 17 januari, 2022

  Jag kan jobba hemifrån men på min arbetsplats har det bestämts att det inte ska göras. Tycker det känns fullkomligt idiotiskt! Jag är nu dessutom gravid och känner mig väldigt utsatt och har ställt frågan igen om jag kan få jobba hemifrån fr.o.m. v. 20, då man är i riskgrupp, men icke! Ännu en sak som kommer göra att jag kommer söka mig härifrån, då hur man tänker på min arbetsplats är helt utanför hur jag tänker och värderar. Dessutom är jag en person som hade mått mycket bättre om jag hade fått jobba hemifrån åtminstone några dagar i veckan.


 19. Erika skriver: 17 januari, 2022

  Är väldigt kluven. Bäst var det oktober-december när vi fick varva hemarbete med att vara på kontoret. Gillar variationen och flexibiliteten det ger. Har under pandemin blivit av med mitt egna rum på jobbet och ska nu dela med 8 andra… känns inte bra ut smittsynpunkt och inte heller ur arbetsmiljösynpunkt på längre sikt. Ska försöka vara mer noggrann med struktur för arbetsdagen under denna period av hemarbete, jag behöver det!


 20. Emma skriver: 17 januari, 2022

  Jag har haft ett ben på båda sidor ett tag – pluggade master sista året när pandemin bröt ut = hemstudier i princip hela terminen, fick sedan ett jobb som jag kunde sköta hemifrån så nästan hela 2020 och halva 2021 var hemmajobb. Fick sedan ett parallellt jobb som var förlagt på plats och det var en rätt skön kombo, vissa dagar helt på plats och andra helt hemma. Nu har jag ett jobb helt på plats och trivs absolut bäst med det, presterar bäst på plats med och behöver få den sociala biten av att träffa kollegor och kunder. Men håller med om att pendling osv verkligen har en påverkan och jag kan sakna att ha mer tid kvar av dagen som när man jobbade hemma, det blev väldigt kännbart hur mycket tid det går till att resa och vänta.


Dela på:
Annons
Laddar
https://ptfia.femina.se/fia/hej-fran-nu-19/